Zelenski vrea garanţii clare de securitate. Aliaţii din NATO încercă să se pună de acord asupra unui program de sprijin

2 iunie 2023, 19:20

Preşedintele Zelenski vrea garanţii clare de securitate dacă Ucraina nu va adera la NATO pe termen scurt. Aliaţii încearcă să ajungă la un compromis pe acest subiect.

Vrem să dăm Ucrainei o perspectivă pe termen lung, consideră preşedintele Macron, fără a menţiona ce ar presupune aceste garanţii.

A dezvăluit însă că Parisul şi Berlinul vor discuta aplicat subiectul săptămâna viitoare.

Emmanuel Macron: Sunt în favoarea unor garanţii de securitate mai puternice, tangibile şi foarte clare. Trebuie să ne coordonăm în perspectiva summitului de la Vilnius.

Olaf Scholz: Este într-adevăr o întrebare despre cum putem formula garanții de securitate eficiente, dar diferite de cele care ar fi asociate în prezent cu apartenența la NATO a unei țări europene, spre exemplu.

Nu căutăm alternativă la NATO, a spus preşedintele Zelenski într-o conferinţă de presă cu omologul estonian, apreciind că Alianţa oferă cea mai bună garanţie de securitate Ucrainei, punct. Liderul de la Kiev a introdus o nuanţă în mesaj.

Zelenski: Înțelegem că nu vom fi membri NATO cât timp acest război este în desfășurare. Nu pentru că nu vrem, pentru că este imposibil.

Marea Britanie, unul din principalii furnizori de sprijin militar pentru Ucraina, a apreciat că nu pot fi aduşi membri în Alianţă în mijlocul unui război. Rusia a reacţionat în stilul retoric obişnuit, apreciind ca dorinţa Ucrainei de a adera la NATO este o problema care irită şi multe ţări europene.

Preşedintele Ucrainei a pledat pentru o coaliţie occidentală, pentru avioane de luptă moderne şi a cerut mai multe sisteme Patriot.

Washingtonul lucrează cu aliaţii şi cu Kievul pentru a construi un consens în jurul elementelor esenţiale ale unei păci juste şi durabile în Ucraina, a declarat Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite