Cei mai înalţi responsabili ai Uniunii Europene s-au reunit vineri la Kiev pentru a-şi afişa sprijinul faţă de procesul de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, într-un moment în care atacurile se intensifică în estul ţării, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
ACTUALIZARE Președintele ucrainean a vorbit în cadrul unei conferințe de presă după summitul de la Kiev cu liderii UE Ursula von der Leyen și Charles Michel, transmite The Guardian.
UE a promis că un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va fi pus în aplicare până la 24 februarie, la un an de la începutul războiului.
Zelenski a declarat că, în timpul discuțiilor cu liderii UE, au vorbit despre "extinderea sancțiunilor energetice pentru a acoperi sfera nucleară".
El a susținut că sancțiunile ar trebui să vizeze Rosatom și managerii săi, pe care i-a acuzat de confiscarea și schimbarea forțată a naționalității personalului de la instalațiile nucleare ucrainene, a copiilor lor.
„Am dori ca unele dintre statele europene care încă nu doresc să impună sancțiuni împotriva Rosatom, a managerilor de top ai Rosatom... puterea nucleară, să înțeleagă ce s-ar întâmpla dacă copiii lor ar fi pur și simplu luați, urcați în autobuze și duși cu forța în Federația Rusă” a spus Zelenski.
Pentru această deportare forțată trebuie să aplici sancțiuni, a mai spus liderul de la kiev.
Cu toate acestea, nu se așteaptă ca următoarea rundă de sancțiuni ale UE să includă energia nucleară, pe care Ungaria a amenințat deja că o va bloca. Rusia a acordat Ungariei un împrumut de 10 miliarde de euro pentru a extinde o centrală nucleară cu reactoare nucleare rusești. Săptămâna trecută, premierul ungar Viktor Orbán a declarat că extinderea sancțiunilor la energia nucleară "trebuie, în mod evident, să facă obiectul unui veto".
Toate sancțiunile UE trebuie să fie adoptate în unanimitate de către cele 27 de state membre ale blocului.
Vorbind alături de Zelenski, Ursula von der Leyen a declarat că cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE va acoperi schimburi comerciale în valoare de 10 miliarde de euro și se va concentra pe tehnologia utilizată de armata rusă, cum ar fi componentele pentru drone. Pachetul va include, de asemenea, măsuri pentru a contracara eludarea sancțiunilor, a spus ea.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va continua să lupte pentru Bahmut atât timp cât va putea, promițând că "nimeni nu va ceda" orașul "fortăreață" din estul țării.
“Nimeni nu va renunța la Bahmut. Vom lupta cât de mult timp vom putea. Noi considerăm Bahmut fortăreața noastră” a spus preşedintele ucrainean.
ACTUALIZARE Uniunea Europeană "nu se va lăsa intimidată" de Kremlin în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina, care va dura "atât timp cât va fi nevoie", pentru că această ţară şi UE sunt "o singură familie", a dat asigurări vineri, la Kiev, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de EFE.
"Vă vom sprijini în orice mod posibil, atât timp cât va fi nevoie. Nu ne-am lăsat intimidaţi de Kremlin şi nu ne vom lăsa, pentru că Ucraina şi UE sunt o singură familie", a afirmat Michel într-o conferinţă de presă la Kiev la finalul primului summit UE-Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei.
ACTUALIZARE Summit-ul este dovada că Rusia nu ne poate distruge, spune Zelensky.
Charles Michel a promis că va sprijini Kievul „la fiecare pas”, dar o cale rapidă este foarte puțin probabilă.
A zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.
Ursula von der Leyen a promis va aplica a zecea rundă de sancțiuni la adresa Rusiei până pe 24 februarie, prima aniversare a războiului. Măsurile ar putea include un plafon de preț pentru comerțul maritim cu produse petroliere rusești.
UE examinează modalități de confiscare a activelor înghețate deținute de Rusia, care ar putea finanța reconstrucția Ucrainei
UE a promis, de asemenea, echipamente energetice și o subvenție pentru îngrijirea copiilor din Ucraina, transmite euronews.
___________________
Acest summit, care se desfăşoară după aproape un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, îi reuneşte în special pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Vă vom susţine în fiecare etapă a parcursului dumneavoastră spre UE", a promis pe Twitter Charles Michel, sosind vineri în capitala ucraineană, unde sirene de alertă antiaeriană au răsunat în cursul dimineţii, amintind de riscul permanent al unui nou atac cu rachete ruseşti.
Ucraina este oficial candidată la aderare din iunie 2022, proces anevoios necesitând numeroase reforme care ar putea dura ani, dar pe care Kievul speră să-l accelereze.
Preşedintele Zelenski a spus astfel joi că ţara sa merită să înceapă "din acest an" negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană.
"Fiecare pas în direcţia unei mai mari integrări a Ucrainei în UE este o sursă de inspiraţie pentru poporul nostru", a pledat el, cerând totodată intensificarea şi mai mult a presiunii internaţionale asupra Rusiei.
La Kiev, Ursula von der Leyen a dat asigurări că lucrează la noi sancţiuni împotriva Rusiei cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei la 24 februarie. Ea nu şi-a detaliat intenţiile cu privire la acest al zecelea pachet de sancţiuni, dar a dat asigurări că Rusia "va trebui să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat".
Şefa executivului european a apreciat că măsurile punitive luate de un an au făcut deja economia rusă să dea înapoi cu "o generaţie", menţionând că plafonarea preţului la exportul de petrol rusesc la 60 de dolari barilul costă Moscova 160 de milioane de euro zilnic.
Un embargo european asupra produselor petroliere rafinate ruseşti exportat pe cale maritimă urmează să intre în vigoare duminică, Kremlinul denunţând vineri o măsură "negativă" care va "dezechilibra şi mai mult" pieţele.
Kievul cere de altfel utilizarea activelor ruseşti îngheţate în ţările occidentale pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, o măsură dezbătută aprins şi care ridică mai multe probleme de ordin legal.
Pe teren, forţele ruse îşi continuă bombardamentele sângeroase.
La Kramatorsk, mare oraş din est controlat de trupele Kievului, echipele de intervenţie au extras joi seara corpul unei femei de sub dărâmături, după ce un atac cu rachete rusesc a distrus mai multe imobile şi a ucis patru persoane în această săptămână.
În contextul în care în curând se va împlini un an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Kievul se aşteaptă la o nouă ofensivă majoră a Moscovei de îndată ce condiţiile meteorologice o vor permite.
După o serie de înfrângeri umilitoare în toamnă, Kremlinul a mobilizat sute de mii de rezervişti şi şi-a înmulţit atacurile terestre, în special în estul Ucrainei.
Forţele ruseşti au repurtat câteva succese pe câmpul de luptă în jurul oraşului Bahmut, pe care încearcă să-l cucerească încă din vară.
Pentru a susţine forţele ucrainene, ţările occidentale au acceptat în cele din urmă să trimită tancuri grele - Leopard de concepţie germană, Abrams americane şi Challenger britanice, după îndelungate tergiversări din teama de a provoca o agravare a conflictului.
Dar Kievul nu a obţinut pentru moment rachete de înaltă precizie cu rază de acţiune mai mare de 100 km, de care armata sa afirmă că are nevoie pentru a lovi liniile logistice ruseşti, şi nici avioane de luptă pe care le solicită.
Livrările de tancuri promise au accentuat în orice caz furia Moscovei, care prezintă opiniei sale publice invazia în Ucraina drept un război ce urmăreşte să împiedice Occidentul să distrugă Rusia, notează AFP.
În cursul unui eveniment care comemora joi 80 de ani de la victoria sovieticilor asupra naziştilor la Stalingrad, presedintele rus Vladimir Putin a făcut din nou o paralelă între ofensiva în Ucraina şi al Doilea Război Mondial.
"Este incredibil, dar tancuri germane Leopard ne ameninţă din nou", a lansat Putin, care se exprimase de la Volgograd (ex-Stalingrad, sud-vest), avertizând: "Avem cu ce să răspundem şi asta nu se va limita la blindate!".