Volodimir Zelenski, ovaționat în Parlamentul European. ”Pentru Ucraina, Europa este casa ei. Victoria este obligatorie pentru păstrarea valorilor europene”

Volodimir Zelenski și Roberta Metsola
Volodimir Zelenski și Roberta Metsola
9 februarie 2023, 12:09

Volodimir Zelenski a fost aplaudat în picioare și ovaționat de europarlamentari. Șefa legislativului, Roberta Metsola, a avut un scurt discurs introductiv în care a reafirmat susținerea pentru ambițiile europene ale Kievului și a transmis și un mesaj clar și în ce privește ajutorul militar pentru Ucraina.

Roberta Metsola: „Înţelegem că luptaţi nu doar pentru valorile voastre, dar şi pentru ale noastre. Pentru acele idealuri care ne leagă ca fraţi şi surori şi care ne fac pe toţi europeni. Pentru că Ucraina este Europa, iar viitorul naţiunii dvs  este în Uniunea Europeană. Acum, statele trebuie să ia în considerare, cât mai repede, ca pas următor să vă ofere sistemele cu rază lungă de acţiune şi avioanele de care aveţi nevoie să apăraţi libertăţile pe care cei mai mulţi le consideră de la sine înțelese.”

Zelenski, în schimb, nu s-a referit în discursul său la avioane de luptă, ci a vorbit mai mult de valori și de amenințarea Rusiei la adresa stilului de viață european.

Doar o victorie a Ucrainei poate garanta protejarea valorilor europene, a mai spus Zelenski. Liderul ucrainean le-a mulțumit euroaleșilor și tuturor europenilor pentru ajutorul acordat Ucrainei în acest an de război. Zelenski a fost apoi invitat să se alăture liderilor Consiliului extraordinar, acolo unde cel mai probabil discuțiile se vor apleca spre chestiuni practice și în special militare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul European:

 

 

Mă adresez tuturor oamenilor de pe continent. Sunt aici să apăr drumul Ucrainei pe calea europeană.

Sunteți imaginea cea mai bună pentru ceea ce dă Europa lumii, cu standardul său de viață pașnic, un loc unde legea domnește, unde statele încearcă să fie cât mai sociale, iar societățile cât mai deschise. Un loc unde oamenii au încredere în viitor și au curajul de a ieși în stradă să lupte pentru viitorul lor. Pentru Ucraina este drumul spre casă, pentru Ucraina, Europa este casa ei.

Războiul total pe care Rusia l-a declanșat  împotriva noastră nu este doar un război pentru teritoriu. (…) Kremlinul încearcă să distrugă valorile europene, să distrugă valoarea vieții.

Cineva încearcă să anihileze modul de viață ucrainean și european. Nu trebuie să permitem acest lucru, acest război total declanșat de Rusia nu e doar un război pentru teritoriu, e vorba de un dictator cu resurse sovietice enorme și cumpărate de alte țări, care încearcă de ani să distrugă modul nostru de viață.

140 de milioane de ruși sunt nimic pentru liderii lor, regimul rus nu urăște nu doar orice idee de justiție socială, ci investesc și încearcă să normalizeze xenofobia în întreaga Europă.

Mulțumesc tuturor celor care susțin Ucraina. Mulțumesc oamenilor obișnuiți care i-au primit pe refugiații ucraineni în casele lor, tuturor celor care ați luptat cu dezinformarea rusă, celor care ați ajutat Ucraina cu arme, combustibil, energie!

Mulțumesc șefilor de stat și de guverne pentru deciziile luate în ultimul an. Europa retrăiește acum ce se întâmplă, Europa se curăță de influența coruptă a oligarhilor ruși, se apără de infiltarea serviciilor secrete rusești, de agenții ruși. Europa își reformează instituțiile.

Ucraina va fi membru al UE și Uniunea Europeană câștigă astfel. Vă invit pe toți în Ucraina.

Glorie Ucrainei!

––––––

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost aclamat joi la Bruxelles de eurodeputaţi, care l-au aplaudat în picioare în plenul Parlamentului European, înaintea discursului său, relatează AFP.

Zelenski a fost primit de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Președintele Zelenski a primit drapelul UE din partea Robertei Metsola, președinta Parlamentului European.

”Acest parlament a fost alături de Ucraina din prima zi şi vom confirma astăzi (joi – n.r.) că vom continua să fim alături de Ucraina până la victorie”, a declarat Metsola în faţa presei, cu puţin înainte de sosirea lui Zelenski.

––––––––––––

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns joi dimineața la Bruxelles, după o vizită la Londra și una la Paris, unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-au salutat joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sosirea sa la Bruxelles, transmite dpa.

”Bine aţi venit acasă, bine aţi venit la UE”, a scris Michel pe Twitter, mesaj alături de care a postat o fotografie în care apare strângându-i mâna lui Zelenski în faţa unei aeronave, lângă Von der Leyen şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

După vizite la Londra şi Paris în urmă cu o zi, Zelenski participă joi în capitala Belgiei la un summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, cărora le va cere să livreze Kievului avioane de luptă pentru a face faţă avansului armatei ruse.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite