Zelenski, în Parlamentul finlandez: De ce au nevoie de acest război împotriva Ucrainei? De ce trebuie să lovească civilii cu rachete? De ce această cruzime?

Zelenski in Parlamentul finlandez
Zelenski in Parlamentul finlandez
8 aprilie 2022, 16:06

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, vineri, deputaților finlandezi prin videocall. Zelenski le-a spus parlamentarilor că statul finlandez ar putea avea aceeași soartă pe care o are acum Ucraina.

Înțelegeți că, dacă armata rusă primește ordinul de a vă invada țara, va face același lucru și cu țara dumneavoastră. Un lucru la care nu vreau să fiți martori. Vor face ceea ce au făcut cu orașul Bucea cu orașele din țara voastră – cu orașele din orice țară”, a avertizat Zelenski.

Președintele ucrainean a mulțumit Finlandei pentru sprijinul acordat Ucrainei în timpul conflictului și i-a îndemnat pe finlandezi să facă mai mult pentru a sprijini țara sa chiar și după încheierea conflictului.

El a invocat, de asemenea, succese militare finlandeze celebre, făcând referire la Războiul de iarnă din 1939-40, în care Finlanda a împiedicat o ocupație rusă a țării.

La fel ca voi acum 83 de ani, Ucraina are curajul de a se apăra împotriva unui astfel de inamic și a unei astfel de puteri superioare numeric”, a spus Zelenski, făcând aluzie la Războiul din iarna 1939-1940 dintre Finlanda și Uniunea Sovietică.

Zelenski a amintit în discursul său de cel mai recent atac cu rachete al rușilor, cel din gara de la Kramatorsk, unde aproximativ 30 de persoane au fost ucise. Președintele ucraineana a susținut că aproape 300 au fost rănite. ”Sunt martori, sunt videoclipuri, sunt rămășițe de rachete și oameni morți”, a spus el.

„De ce au nevoie de acest război împotriva Ucrainei? De ce trebuie să lovească civilii cu rachete? De ce această cruzime la care a fost martoră lumea în Bucha și în alte orașe eliberate de armata ucraineană?”, a întrebat Zelenski.

El a adăugat că „oamenii obișnuiți înțeleg aceste lucruri și acest concept mai mult decât unii lideri influenți. Țările mai mici îl înțeleg mai bine decât unele dintre țările mai mari.”

Discursul din parlamentul Finlandei este a treia intervenție într-un parlament străin a lui Zelenski de când Rusia a invadat Ucraina.

În timp ce Zelenski susținea discursul în Parlamentul finlandez, site-urile oficiale guvernamentale s-au confruntat, vineri, cu atacuri cibernetice, arată un comunicat oficial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite