Zelenski: „Cred că a început”. Ucraina susține că noua ofensivă rusească a fost declanșată, iar forțele adunate de Rusia ar fi de două ori mai mari decât la începutul invaziei

Tancuri ucrainene
Tancuri ucrainene
2 februarie 2023, 12:06

Moscova a masat sute de mii de soldați în Ucraina și țintește zeci de locuri pe zi, într-un baraj de artilerie care s-a intensificat considerabil. Forțele ucrainene se străduiesc să își mențină terenul pe o porțiune de 225 de mile în est, așteptând tancuri, vehicule blindate și alte sisteme de armament din Occident.

Oficialii ucraineni se pregătesc de săptămâni întregi pentru o nouă ofensivă rusă care ar putea rivaliza cu începutul războiului. Acum, ei avertizează că această campanie este în curs de desfășurare, Kremlinul încercând să remodeleze câmpul de luptă și să profite de impuls.

„Cred că a început”, a declarat săptămâna aceasta președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De-a lungul liniei ondulate a frontului din estul Ucrainei, artileria nu tace niciodată pentru mult timp. Drumurile din zonele controlate de ucraineni sunt în mare parte goale, cu excepția tancurilor și a vehiculelor blindate și a camioanelor uriașe pline cu cutii de muniție. Cele câteva benzinării care mai funcționează sunt aglomerate de soldați care savurează o cafea fierbinte înainte de-a se întoarce la luptă.

Spitalele din apropierea liniilor de front sunt ocupate, dar nu sunt pline. La unul dintre cele mai importante spitale de triaj, există lungi perioade de liniște și apoi, brusc, sosește o paradă de ambulanțe, umplând coridoarele cu soldați răniți în diferite stadii de conștiență.

Lupte crâncene se concentrează în jurul orașului estic abandonat Bahmut, unde forțele rusești s-au apropiat încet de liniile de aprovizionare vitale. Înainte ca Rusia să își lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu aproape un an, Bahmut avea o populație de aproximativ 70.000 de oameni. Dar majoritatea celor care locuiau în oraș au fugit cu mult timp în urmă, iar marți seară primarul, Oleksîi Reva, i-a rugat pe cei aproximativ 6.500 care au rămas să plece.

„Orașul se află sub un foc ostil constant”, a spus el într-o declarație. „Inamicul nu cruță pe nimeni! Cât de mult veți ignora pericolul!”

Ucraina și Rusia sunt prinse în lupte istovitoare de aproape un an. Din toamnă, când Ucraina a recucerit teritoriu prin contraofensive în nord-est și sud, lupta din est a încremenit în tranșeele noroioase și înghețate, fiecare armată confruntându-se cu pierderi semnificative și reușind să obțină doar câștiguri neglijabile.

Ambele părți s-au pregătit pentru lupte terestre mai grele, Moscova insistând asupra obiectivului său de a cuceri întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei, iar Kievul urmărind să scoată complet trupele rusești din țară.

Abordarea rusă s-a schimbat luna trecută, după ce Kremlinul l-a numit pe generalul Valeri Gherasimov să preia frâiele războiului. De atunci, Moscova a adăugat în mod constant forțe în Donbas, încercând cu o forță umană copleșitoare să obțină ceea ce nu a reușit până acum cu puterea de foc: spargerea liniilor fortificate timp de nouă ani, de când Rusia a declanșat prima dată rebeliunea în estul Ucrainei.

Serviciile secrete ucrainene estimează că Rusia are acum peste 320.000 de soldați în țară – o forță aproximativ de două ori mai mare decât cea de invazie inițială a Moscovei. Oficialii occidentali și analiștii militari au afirmat că Moscova are, de asemenea, între 150.000 și 250.000 de soldați în rezervă, care fie se antrenează, fie sunt poziționați în interiorul Rusiei pentru a se alătura luptei în orice moment.

„Vedem că se pregătesc pentru și mai mult război, că mobilizează mai mulți soldați, mai mult de 200.000 și, potențial, chiar mai mulți”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor în timpul unei vizite în Coreea de Sud. „Achiziționează în mod activ noi arme, mai multă muniție, își intensifică propria producție, dar achiziționează mai multe arme și de la alte state autoritare, cum ar fi Iranul și Coreea de Nord.”

O intensificare a bombardamentelor rusești a însoțit acumularea de forțe.

Konrad Muzika, analist militar la Rochan Consulting, care urmărește desfășurările rusești, a declarat că barajele de artilerie rusești au crescut de la o medie de aproximativ 60 pe zi în urmă cu patru săptămâni la peste 90 pe zi săptămâna trecută. Într-o singură zi, 111 locații ucrainene au fost vizate.

El a mai spus că „rușii retrag o mulțime de echipamente din zonele de depozitare”. Cu toate acestea, el a fost de acord cu alți analiști care spun că Rusia va avea dificultăți în a dota un număr mare de noi soldați cu tancuri, vehicule blindate și alte echipamente eficiente.

Marți, forțele rusești au lovit pozițiile ucrainene din Bahmut cu artilerie cu rază scurtă de acțiune de 197 de ori, iar cele două părți s-au confruntat de aproximativ 42 de ori, a declarat armata ucraineană, semnificativ mai mult decât în urmă cu o lună. Forțele ucrainene au respins soldații ruși, atacându-le liniile de mai multe ori, a precizat armata.

„Ei doar înaintează; nu se adăpostesc, vin cu totul”, a declarat Denis Iaroslavskîi, care comandă o unitate aflată în prezent în Bahmut, la televiziunea ucraineană în această săptămână.

Iaroslavskîi a declarat că soldați „supercalificați” din armata rusă asistă acum luptătorii din compania militară privată Wagner, care trimite de luni de zile carne de tun, potrivit oficialilor americani și ucraineni.

Andrii Iusov, care reprezintă departamentul de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că luptele se vor intensifica cel mai probabil.

„Ne aflăm în ajunul unei faze foarte active”, a declarat el într-o apariție la televiziunea națională. „Atât februarie, cât și martie vor fi intense”.

Modul în care Kremlinul își va desfășura în cele din urmă zecile de mii de noi luptători este o chestiune de speculații.

Moscova ar putea să se pregătească să deschidă un nou front, împingând granița rusă pentru a recuceri teritoriul din Sumî sau Harkov, în nord-estul Ucrainei, după ce a fost alungată cu luni în urmă, potrivit oficialilor ucraineni și analiștilor militari. Ar putea escalada luptele de-a lungul frontului estic pentru a deturna resursele ucrainene și a afecta capacitatea Kievului de a lansa propria ofensivă. Ar putea plănui o ofensivă din teritoriile ocupate din estul Ucrainei pentru a pătrunde mai adânc în regiunile Lugansk și Donețk, care alcătuiesc Donbas.

Singura chestiune de consens este că Rusia nu este mulțumită de teritoriul pe care l-a luat și își menține obiectivul final de a subjuga Ucraina. Intensificarea asaltului a continuat modelul Rusiei de aproape un an: sângerarea armatei ucrainene prin atacuri neîncetate.

Oleksii Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat marți pentru Sky News că nu exclude niciun scenariu în următoarele două sau trei săptămâni”.

„Principalele lupte urmează să vină”, a spus el.

La capătul nordic al frontului, unde Rusia a oprit ofensiva ucraineană în jurul orașului Kreminna în toamnă, întăririle rusești îi țin acum pe ucraineni în defensivă. Soldații ruși și ucraineni au postat videoclipuri grafice cu lupte crâncene în pădurile din apropierea orașului, cu sunetul focurilor de pușcă automată și zgomotul mortierelor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite