Zelenski: Ucraina este „totuși pregătită” pentru convorbiri cu Rusia. „În paralel vedem, din păcate, pregătiri pentru lupte importante, unii spun decisive, în est”

Volodimir Zelenski și cancelarul Austriei
Volodimir Zelenski și cancelarul Austriei
9 aprilie 2022, 16:29

”Noi suntem pregătiţi să luptăm şi, în paralel, să căutăm căi diplomatice pentru a opri acest război. Pentru moment, avem în vedere un dialog în paralel”, a dat asigurări şeful statului ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer, aflat în vizită la Kiev şi la Bucha, oraş devenit simbol al atrocităţilor invaziei ruse.

Ucraina a spus întotdeauna că este pregătită pentru negocieri şi caută orice posibilitate pentru a opri războiul. În paralel vedem, din păcate, pregătiri pentru lupte importante, unii spun decisive, în est”, a afirmat şeful statului ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer.

Noi suntem pregătiţi să luptăm şi, în paralel, să căutăm căi diplomatice pentru a opri acest război. Avem în vedere un dialog în paralel”, a continuat Zelenski.

Ultima rundă a tratativelor directe ruso-ucrainene s-a desfăşurat în 29 martie, la Istanbul, prilej cu care Ucraina a detaliat principalele sale propuneri în vederea unui acord cu Moscova, printre care ”neutralitatea” sa în schimbul unui acord internaţional pentru garantarea securităţii sale.

În est şi în sud, observăm o concentare de arme, echipamente şi trupe care se pregătesc să ocupe o altă parte a teritoriului nostru”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Întrebat în legătură cu scenariile unei asemenea ofensive, el a spus că acestea depind ”de forţa noastră, de rapiditatea partenerilor noştri pentru a ne furniza arme şi de dorinţa liderului rus (Vladimir Putin) de a merge mai departe”.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii ucrainean, Viktor Liaşko, a anunţat sâmbătă că peste 20 de spitale ucrainene au fost ”distruse complet” în timpul invaziei ruse. Peste 300 de spitale şi alte instituţii medicale au fost avariate parţial.

Liaşko a precizat că spitale din oraşe ca Bucha şi Irpin au fost repuse în funcţiune, însă este nevoie de anumite reparaţii la aceste obiective.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă