Zelenski: Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre. Autorităţile culeg probe ale acestor crime şi intenţionează să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat un ''ecocid'' după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin.

07 Decembrie 2022, 17:26 (actualizat 07 Decembrie 2022, 17:43) Știrile TVR |
Delfini morţi în Marea Neagră / FOTO: Captură Facebook

''Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre'', a afirmat Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare şi însoţit de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

''Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră'', a criticat el, exprimându-şi regretul în legătură cu ''consecinţele devastatoare'' asupra ecosistemelor.

Preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului ''culeg probe ale acestor crime şi intenţionează să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina''.

Potrivit directorului Parcului Naţional ''Limanele Tuzlei'' din sud-vestul Ucrainei, intervievat în cadrul acestui reportaj, masacrul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală ''prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război'' în aceste ape începând cu sfârşitul lunii februarie, ceea ce ''a pus o presiune enormă asupra mediului marin''.

''Estimăm că 50.000 de delfini au murit din cauza războiului'', a declarat Ivan Rusev, dintre care 2.500 ''au fost descoperiţi (pe plaje) în regiunea Odesa, în Crimeea anexată, precum şi în Bulgaria, Turcia şi România''.

Bilanţul reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250.000 de exemplare în 2020 şi care era deja afectată de presiunea pescuitului şi a poluării, potrivit autorităţilor ucrainene.

Potrivit lui Ivan Rusev, care ţine un jurnal de bord foarte urmărit pe Facebook despre efectele războiului asupra faunei şi florei, anumite specii de păsări au fost de asemenea forţate să ''migreze'' mai devreme, consecinţă a ''proiectilelor care au ajuns în partea estică a parcului naţional''.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 5°C
IASI 1°C 4°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 1°C 3°C
BRASOV 2°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI