Zelenski, în fața Congresului SUA: Toate companiile americane trebuie să părăsească piața rusă imediat, deoarece aceasta este mânjită de sângele nostru

16 martie 2022, 15:35

Într-un discurs emoționant, rostit online, în Congresul american, Zelenski a cerut din nou ca spațiul aerian ucrainean să fie declarat zonă de excludere. Avioanele care pot ajuta Ucraina sunt la sol, a spus liderul de la Kiev, care a adăugat că țara sa are nevoie de decizia Congresului și a aliaților.

Volodimir Zelenski: Am o nevoie. Nevoia de a proteja cerul nostru. Am nevoie de decizia dvs, de ajutorul dvs. Care înseamnă acelaşi lucru pe care îl simţiţi când auziţi cuvintele: am un vis! E adevărat că în cel mai întunecat moment pentru ţara mea, pentru Europa, vă cer să faceţi mai mult. Este nevoie de noi sancţiuni, în fiecare săptămână, până când maşina rusească de război se opreşte.

Discursul lui Zelenski în Congres, aplaudat la scenă deschisă, s-a încheiat cu un filmuleț cu imagini ale dezastrului produs de armata rusă în Ucraina. „Închideți cerul!”, a fost mesajul Ucrainei

JOE BIDEN, președintele SUA: Acest pachet nou conţine asistenţă fără precedent pentru Ucraina. Include 800 de sisteme antiaeriene, ca să ne asigurăm că militarii ucraineni opresc elicopterele şi avioanele rușilor ca să fie apărat spaţiul aerian ucrainean. Pachetul include şi drone şi demonstrăm astfel angajamentul nostru de a trimite în Ucraina armament de ultimă generaţie.

Acum două zile, președintele american a dat un nou mesaj de sprijin pentru Ucraina, anunțând că Washingtonul va ajuta în continuare Kievul cu arme, bani și provizii. Ideea instituirii unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei a fost însă respinsă. Administrația americană a precizat în repetate rânduri că va apăra teritoriul aliaților, dar că nu va participa cu militari în Ucraina.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Președintele ucrainean a cerut din nou zonă liberă aeriană deasupra Ucrainei, într-un discurs în fața Congresului american, căruia i s-a adresat prin teleconferință. Membrii NATO au refuzat până acum să impună o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei, argumentând că ar risca o escaladare cu Rusia.

Președintele Ucrainei a spus congresmanilor americani că țara sa este recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-a acordat SUA până acum, în acest război. Volodimir Zelenski a menționat, de asemenea, și „implicarea personală” a președintelui american Joe Biden în furnizarea de ajutor și asistență. Dar el a cerut Congresului să facă mai mult și să emită mai multe sancțiuni „până când mașina militară rusă se oprește”. Astfel, el a sugerat sancționarea tuturor politicienilor din Federația Rusă. „Toate companiile americane trebuie să părăsească piața rusă imediat, deoarece aceasta este mânjită de sângele nostru”, a adăugat el, îndemnând parlamentarii să pună presiune asupra firmelor care rămân.

 

 

Zelenski a spus că țara se află în cel mai grav război de după cel de-al Doilea Război Mondial și că rezistă de opt ani agresiunii ruse.

Rusia nu a atacat pur și simplu țara mea, spune președintele Zelensky. „A avut loc o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre”, spune el. El a amintit de cel de-Al Doilea Război Mondial și de 11 septembrie 2001, „când au fost atacați oameni nevinovați”.

„Rusia a transformat cerul ucrainean într-o sursă de moarte pentru mii de oameni”, a spus el Congresului.

Zelenski a mai declarat că Ucraina cere un răspuns la această „teroare” din atacurile aeriene rusești și cere să fie impusă o zonă de excludere aeriană. „Este prea mult să cer asta”? a întrebat el. Spune că dacă așa este, cere sistemul de apărare de care are nevoie împotriva atacurilor aeriene. El cere avioane pentru a proteja libertatea Ucrainei.

„Acum am aproape 45 de ani. Astăzi vârsta mea s-a oprit, când inimile a peste 100 de copii au încetat să bată. Nu văd niciun sens în viață dacă nu poate opri moartea. Și aceasta este misiunea mea principală ca lider al poporului meu, măreții ucraineni” – a spus președintele Ucrainei.

Zelenski: „Domnule președinte Biden, ești liderul națiunii tale. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii!”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite