Zeci de voluntari testează medicamente noi la Iaşi. Cei mai mulţi sunt studenţi

24 martie 2017, 20:15

La Centrul de Evaluare a Medicamentului din Iaşi au fost realizate în ultimii ani peste 100 de studii pentru testarea produselor farmaceutice. Participanţii sunt voluntari.

Fără studii speciale, medicamentele nu primesc autorizare de la Agenţia Naţională. Pentru unele dintre ele este obligatorie testarea pe voluntari umani.

Practic, se verifică modul în care acţionează şi evoluează substanţa activă la nivelul corpului şi astfel se face o comparaţie între produsul de referinţă şi cel nou.

Medicii de la Centrul de Evaluare susţin că riscurile sunt minime. Iar compania încheie o poliţă de asigurare cu fiecare voluntar.

Participanţii la testări trebuie să fie sănătoşi. Li se face un control medical amănunţit şi sunt introduşi în bazele de date ca voluntari activi. Şi sunt plătiţi, în funcţie de complexitatea studiilor.

Voluntarii nu trebuie să fie doar perfect sănătoşi ci şi foarte sinceri atunci când completează chestionarul cu istoricul bolilor pe care le-au avut în trecut.

În fiecare an, la Iaşi, se realizează între 7 şi 10 studii de bioechivalenţă în care sunt folosiţi tineri voluntari. Participarea este confidenţială.

Astfel de teste se fac în toate companiile producătoare de medicamente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite