Zeci de victime ale unei scheme banale de înșelătorie. Mașini de lux la prețuri bune, cumpărate numai după fotografie

22 februarie 2023, 21:10

Bărbatul pe numele căruia s-au strâns zeci de reclamații a început această afacere în 2020. Posta anunțuri de vânzare ca orice dealer auto, cu fotografii, prețuri atractive și puțini kilometri. Una dintre victimele sale a povestit în exclusivitate la TVR cum a fost convinsă să dea 60.000 de lei. Mai întâi 10.000, apoi restul de bani. Omul era bucuros că își ia mașină chiar înainte de Crăciun.

”Mi s-a făcut o ofertă scrisă ca o firmă care se ocupă cu aşa ceva. Am verificat firma respectivă, îmi apărea că este activă. I-am mai făcut un transfer de 50.000 de lei urmând ca în câteva ore să închidem vânzarea. M-am deplasat la sediul firmei, care de fapt nu există, era un bloc de locuinţe, adică adresa pe care mi-a dat-o el nu avea legătură cu parcul auto”, susține șoferul înșelat.

Victima a fost ademenită și cu alte avantaje, după cum reiese din înregistrarea discuției dintre cei doi, în care e adus în discuție un patron, care, în realitate nu există.

”Patronul a zis că vă face un discount de 500 de euro şi vă dă un rând de anvelope noi. Deşi noi vă dăm anvelope de iarnă şi de vară, alea de iarnă sunt second-hand şi nu sunt wow. Deci, dacă ne ajutaţi cu plata asta să ne facem şi noi treaba vă mai dăm un discount de 500 de euro”, se aude pe înregistrare.

Așa a păcălit zeci de persoane din mai multe județe. Polițiștii ilfoveni s-au trezit cu plângeri și când l-au căutat pe individ, acesta era deja în arest, investigat de colegii din sectorul 6 al capitalei. În paralel, îl anchetează și cei de la sectorul 3, pentru nu mai puțin de 50 de fapte.

Surse judiciare susțin că anchetatorii ilfoveni au aflat că suspectul ar fi păcălit alte persoane pentru a deschide conturi bancare pe numele lor. Acestea credeau că sunt ajutate să ia împrumuturi în condiții bune și așteaptă și acum banii. Erau conturile în care ajungeau însă sumele de la cei care trimiteau avansuri pentru mașina visurilor, văzută doar în poze.

Ilfoveanul a reușit să scape însă de cel puțin 10 ori, pentru că legea permite medierea în astfel de cazuri. Victimele primesc banii înapoi și își retrag plângerile.

”O măsură care ar putea nu să diminueze neapărat împăcările, dar să diminueze gaura din bugetul de stat, timpul pierdut al polițiștilor, timpul pierdut al procurorilor, cheltuiala cu toată maculatura, cu gestionarea dosarului, cu toate audierile etc. ar putea să fie cu obligarea părților să plătească cheltuielile pe care le-a făcut statul cu gestionarea dosarului penal”, este de părere avocatul Adrian Cuculis.

Ilfoveanul este acum tot în arest și polițiștii pregătesc noi mandate, susțin surse judiciare, pentru a-l putea ancheta toți care au inițiat dosare penale pentru înșelăciuni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă