Zeci de trenuri mobilizate în Franța pentru a curăța frunzele de pe șine, un pericol real pentru buna circulație pe căile ferate

6 noiembrie 2022, 11:06

„Bine aţi venit la bordul unui tren care spală”!

Unul dintre trenurile mobilizate spală șinele de cale ferată în sectorul Toulouse-Matabiau.

Apa este pulverizată pe liniile de rulare pentru a îndepărta frunzele. Acumulate într-o cantitate prea mare, formează o pastă care poate pune probleme de aderență.

Vincent Boutot, conductor: Aici am o presiune de referinţă care în prezent este de 1.000 de bari. Trecem între două trenuri. Nu trebuie să-i întârziem, pentru că treaba noastră este să ne asigurăm că pot funcţiona corect, fără întârziere şi în condiţii bune„.

Angajații căilor ferate mai folosesc pe lângă apă și un alt ingredient – nisipul – care are rolul de a îmbunătăți contactul dintre roți, șine și eventualele frunze aduse de vânt.

Gaetan Teixeira, tehnician: „De îndată ce ajung aici, în fiecare zi punem nişte nisip înapoi. Este adevărat, în acest moment nivelul scade mai repede”.

Din octombrie și până în decembrie, pe linia care leagă Toulouse de Hoche, liniile de rulare sunt spălate o dată pe săptămână. Apa este pulverizată la o viteză de 60 km/oră, iar consumul este estimat la aproximativ 35 de mii de litri pe săptămână, un consum care poate fi considerat ridicat, însă necesar pentru siguranța transporturilor.

Datele arată că numai anul trecut s-au înregistrat peste 1.500 de ore de întârziere din cauza aderenței, adică echivalentul a 64 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite