Zeci de români au stat blocați două zile pe aeroportul din Lisabona. Consulul României, rechemat în țară

28 august 2017, 10:39

ORA 23:00 Cei mai mulţi dintre românii blocaţi două zile în aeroportul din Lisabona au ajuns în România. O cursă specială directă, operată de TAP, a aterizat la Bucureşti. Avionul a ajuns cu o oră și jumătate întârziere. Oamenii sunt obosiți, dar fericiți că au ajuns acasă, relatează reporterul TVR Daniel Dude.

O altă cursă cu români direcționați de la Lisabona va ateriza de la Munchen, în jurul orei 23.10.

ORA 20:00 O aeronavă a decolat deja de la Lisabona și va ateriza pe Otopeni la ora 22:15, a relatat pentru Telejurnal reporterul TVR Vlad Ungar.

ORA 19: 35 Cei mai mulți dintre românii blocați pe aeroportul din Lisabona s-au îmbarcat și revin în țară, cu o cursă specială directă, operată de TAP Portugal, pe ruta Lisabona-București. Restul se vor întoarce în România tot luni, cu alte curse, cu escală prin Viena, respectiv Munchen, anunță Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat transmis redacției noastre.

Cetățenii români sunt asistați pe perioada tranzitului de consuli din cadrul Ambasadei Românei la Viena, respectiv al Consulatului General al României la Munchen.

Luni dimineață, o echipă din cadrul misiunii diplomatice de la Lisabona s-a deplasat din nou la aeroport, pentru a continua demersurile de asistență și sprijin a cetățenilor români, se mai arată în comunicat.

ORA 17:00 Premierul Mihai Tudose: „Am luat legătura cu turiştii români blocaţi pe aeroportul din Lisabona, cu autorităţile guvernamentale din Portugalia şi cu MAE și sper să rezolvăm situaţia în cel mai scurt timp posibil. Am primit promisiuni că, în intervalul 17,00 – 17,30, o aeronavă TAP, cu turiştii români, va decola din Lisabona. În caz contrar, avem pregătită o aeronavă TAROM să-i aducem acasă”.

ORA 15:00 După ce cazul a fost preluat de mass media, turiştii au fost informaţi cu ce zboruri pot reveni în România.

ORA 14:00 Avioane defecte, lipsa de persoanal navigant. Acestea sunt motivele invcocate de reprezentanții companiei portugheze TAP pentru anularea zborurilor către România. Din această cauză, aproape 100 de turişti români nu au cum să plece de pe aeroportul din Lisabona. Lipsa de implicare a consulului general la Lisabona a fost constatată de premierul Romaniei, care a rechemat-o la post pe Alina Dociu.

Asociaţa Naţională a Agenţiilor de Turism a anunțat că anularea zborului din 27 august, ora 00:15, nu a fost comunicată şi agenţiilor de turism, care au vândut pachete de vacanţă cu transport prin această cursă. La fel s-a întâmplat și în privința cursei următoare, din 28 august, ora 00:15, pe care o mare parte din turiştii blocaţi la Lisabona fuseseră relocaţi,  a transmis Telejurnalul.

ORA 11:00 „Suntem în momentul de față 70-80 turiști, am fost în jur de 100. Nu am stat în tot acest interval de timp în aeroportul din Lisabona – am fost și plimbați pe la hoteluri (…) Abia azi-noapte, doamna consul a venit la aeroport ca să vadă, la fața locului, despre ce e vorba. S-a implicat destul de târziu. Noi nu am mai vrut, la un moment dat, să părăsim aeroportul pentru că am fost tratați ca niște infractori de către reprezentanții TAP Portugal, care au adus poliția pe aeroport, deși nimeni nu s-a manifestat violent. Nu am înțeles pentru ce două nopți la rând au fost anulate aceste zboruri și noi nu am putut ajunge în țară”, a povestit pentru TVR Mihaela Drăgușanu, unul dintre turiștii blocați pe aeroport la Lisabona.

ORA 10:00 Un grup de români este blocat pe Aeroportul din Lisabona de două nopți. Asta spun cei care au postat mesaje pe rețelele de socializare împotriva consulului de la Lisabona. Vorbim de 100 de români care sunt blocați și nu se pot întoarce în țară, însă informațiile nu sunt confirmate până la această oră, a transmis corespondentul TVR Ionuț Gheorghe.

Românii blocați în aeroport spun că nu au primit foarte mult ajutor de la Ambasadă. Oamenii spun că doamna consul Alina Oana Dociu le-a recomandat, undeva în miezul nopții, ca dimineață, la ora 05:00, să meargă în fața biroului companiei de stat portugheze și să stea acolo ca să prindă un loc la următoarele zboruri către București – scriu românii pe rețelele de socializare.

Premierul Mihai Tudose a luat legătura cu românii blocați la Lisabona și a aflat că oamenii sunt nemulţumiţi de comportamentul consulului de la Lisabona. Drept urmare, premierul a decis rechemarea Alinei-Oana Dociu în țară. Executivul ar urma să adopte o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite