Zeci de podețe din Neamț trebuie demolate pentru că nu au autorizație de construcție. Cetățenii și primăria din comuna Alexandru cel Bun au primit amenzi

9 februarie 2022, 13:18

Un control al specialiștilor de la Apele Române a dat verdictul. 20 de podețe din comuna Alexandru cel Bun, județul Neamț, trebuie desființate chiar dacă este singura modalitate a oamenilor să ajungă din curte la drum fără să treacă prin apă. Construite cu zeci de ani în urmă, acestea nu au autorizație de construcție.

Podul acesta are 46 de ani. Nu avem pe unde intra. Podul l-a făcut un bătrân care a stat aici. Eu ce acte să dau, se întreabă o localnică.

Vedeți ce râpă e aici? Ce o să faceți? O să iau avion, se întreabă un alt localnic.

Tot fără autorizație a fost construit, de data aceasta de primărie, și un pod peste albia unui pârâu după ce o punte de lemn a fost luată de apă.

Localnicii au fost amendați, la fel și primăria care a fost somată să distrugă podețele.

Ioan Rotaru-primarul comunei Alexandru cel Bun, județul Neamț: Au venit controale de la Apele Române, au amendat cetățenii cu câte 10.000 de lei și primăria 35.000 de lei. Legea e făcută prost. Cetățeanul de pe celălat mal, unde are proprietate, nu are voie să treacă prin apă. Atunci cu ce să treacă? Cu elicopterul?

Zeci de mii de astfel de construcții există în toată țara.

Irina Lucaveţchi-directorul Direcției Bazinale Siret Bacău; O parte dintre ele sunt construite înainte de apariția Legii Apelor în 1996 și nu se construiau cu aviz de Gospodărirea Apelor. Altele sunt construite după anul 1996, deci ar fi avut nevoie de aviz.

Singura soluție prin care aceste podețe să nu fie demolate este modificarea legii care să permită astfel de construcții dacă respectă standardele de securitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Castelul de apă din centrul Slatinei a fost demolat. Imagini spectaculoase