Zeci de palestinieni uciși și sute răniți, în contextul deschiderii ambasadei SUA la Ierusalim. Trei zile de doliu

14 mai 2018, 11:47

Forțele de securitate israeliene au deschis focul asupra miilor de militanți palestinieni care intenționau să treacă de bariera de la linia de demarcație dintre Israel și Fâșia Gaza.

Ziua de luni este cea mai sângeroasă a conflictului israeliano-palestinian, după războiul din vara lui 2014 în enclava palestiniană.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut luni trei zile de doliu şi o grevă generală în teritoriile palestiniene, denunţând încă o dată gestul Statelor Unite de mutare a ambasadei lor la Ierusalim.

ACTUALIZARE Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a afirmat că Israel va continua să acţioneze pentru a împiedica tentativele de trecere a frontierei dinspre Fâşia Gaza. Mii de palestinieni au manifestat împotriva transferării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. 52 dintre aceștia au fost uciși în Fâşia Gaza de tiruri israeliene în zona de frontieră.

Într-o conferinţă de presă la ONU, ambasadorul palestinian Riyad Mansour a declarat anterior că printre cei ’45 de civili ucişi’ în Fâşia Gaza se află ‘opt copii sub 16 ani’.

ACTUALIZARE Un nou bilanț arată că numărul palestinienilor uciși de forțele de securitate israeliene a crescut la 41, iar numărul răniților a depășit 1800, au declarat oficiali palestinieni, citați de BBC.

ACTUALIZARE Cel puţin 37 de palestinieni au fost ucişi luni în Fâşia Gaza de soldaţi israelieni la frontieră, unde zeci de mii de persoane protestează împotriva mutării la Ierusalim a Ambasadei SUA din Israel, conform unui nou bilanţ transmis de Ministerul Sănătăţii local.

ACTUALIZARE Cel puţin 28 de palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de soldaţi israelieni la frontieră, conform unui nou bilanţ transmis de Ministerul Sănătăţii local, transmite Agerpres. Alte aproape 500 de persoane au fost rănite de focurile de armă trase de forţele israeliene, a mai menţionat Ministerului Sănătăţii din Gaza. Guvernul palestinian acuză Israelul de comiterea unui „masacru oribil”. Armata israeliană a transmis, printr-un comunicat, că forţele sale „răspund cu mijloace de dispersare şi focuri de armă şi acţionează în conformitate cu procedurile standard” pentru a răspunde celor peste 35.000 de ‘insurgenţi’ palestinieni.

Măsurile de securitate luate de Israel pentru deschiderea oficială a ambasadei americane de la Ierusalim sunt excepționale.

Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului şi transferul ambasadei aflate până în prezent la Tel Aviv au fost anunţate de Donald Trump la 6 decembrie, conform unei promisiuni de campanie, dar încălcând decenii de consens internaţional.

ACTUALIZARE Soldaţi israelieni şi manifestanţi palestinieni au fost implicaţi luni dimineaţă în confruntări la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza. 22 de palestinieni au fost  răniţi, dintre care doi se află în stare gravă, cu câteva ore înaintea inaugurării ambasadei SUA la Ierusalim, transmit AFP şi DPA, preluate de Agerpres.

ACTUALIZARE Mii de palestinieni s-au adunat luni dimineaţă în diferite puncte din apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie periculos de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

Germania și-a avertizat cetățenii să nu călătorească în regiune, tocmai de teama acestor proteste.

Ceremonia de deschidere a ambasadei SUA la Ierusalim are loc în această după-amiază. România NU participă la acest eveniment. Un reprezentant al țării noastre a participat însă la recepția de gala de aseară, după cum a precizat ministerul român de Externe, la solicitarea Știrilor TVR.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite