Zeci de obiecte personale care i-au aparținut legendarului Freddie Mercury vor fi scoase la licitatie. Printre acestea, versurile scrise de mână de la We Are The Champions, pelerina și coroana de la finalul concertelor

3 iunie 2023, 21:01

Până și experții de la Sotheby’s sunt încântați de licitația care va avea loc în septembrie – și care acum e obiectul unei expoziții itinerante la New York, Los Angeles și Hong Kong.

Cassandra Hatton, Casa de licitații Sotheby’s: „Sotheby’s a avut mereu lucruri incredibile, dar niciodată n-am văzut atâta entuziasm pentru o singură persoană. A fost un personaj unic, nu avea nici cea mai mică frică legată de cine era. De aceea a fost o asemenea inspirație pentru atâția oameni.

Printre obiecte – versurile de la We Are the Champions, Somebody to Love și Bohemian Rhapsody, care, inițial, avea un cu totul alt titlu.

Aceste manuscrise arată că de fapt a fost o singură poveste, că toate textele au fost gândite atent. Voia secțiunea de operă să fie într-un anume loc. Să se audă la un moment dat, un anumit ceva. Tipul de vocabular cu care „se juca”. Inițial se gândea că poate un titlu nimerit ar fi „Mongolian Rhapsody”. După care a tăiat, și a modificat în „Bohemian”. Ritmic, se potrivește, are numărul de silabe cerut, dar senzația e cu totul diferită. Imaginați-vă că ați cânta „Mongolian Rhapsody”; parcă nu sună la fel!”, spune Cassandra Hatton.

Fiecare dintre texte ar putea aduce peste un sfert de milion de euro.

Unele dintre cele mai emblematice obiecte scoase la licitație sunt însă pelerina și coroana pe care Freddie le purta la finalul concertelor Queen, pe fundalul sonor al imnului țării. Coroana se spune că ar fi fost făcută după cea a regelui Edward – și purtată acum câteva săptămâni de regele Charles la încoronare. Originalul este aproape neprețuit, evaluat la miliarde de euro. Dar nici coroana lui Freddie nu stă rău, estimată la peste o sută de mii.

Pentru cei mai cumpătați cu banii, sunt scoși la licitație adidașii artistului, evaluați la câteva mii de euro. Sau chiar un mic pieptene din argint pentru mustață, estimat la câteva sute.

Freddie Mercury spunea, în timpul vieții, că îi plăcea să trăiască în stil victorian, înconjurat de o minunată adunătură de lucruri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite