Zeci de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran. Ortacii sunt nemulțumiți că minele se vor închide

Formă extremă de protest în Valea Jiului. Peste 100 de mineri de la exploatările Paroșeni și Uricani s-au blocat în subteran. Oamenii sunt îngrijoraţi că își vor pierde slujbele. Unităţile miniere la care lucrează îşi vor înceta activitatea peste două luni.

28 Octombrie 2019, 12:08 (actualizat 28 Octombrie 2019, 19:57) |
Blocați în mină de teama șomajului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Disperați, minerii vor să știe ce se va întâmpla cu ei de anul viitor, după ce exploatările de la Paroșeni și Uricani vor fi închise.

Inițial, se stabilise ca angajații care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare să fie preluați de Complexul Energetic Hunedoara. De altfel, 60 de mineri au participat la sfârșitul săptămânii trecute la un interviu de angajare. Dar cum societatea e in blocaj, nimeni nu le mai garantează un loc de muncă.

Zilele trecute, Curtea de Apel Alba Iulia a acceptat, la cererea creditorilor, executarea silită a companiei energetice din județul Hunedoara. În aceste condiții, consiliul de administrație al complexului este obligat să ceară insolvența.

Societatea națională de închideri mine Valea Jiului, care cuprinde minele Paroșeni și Uricani, mai are 231 de angajați în subteran și 131 la suprafață.

Până la începutul anului viitor, trebuie să rămână 80.

__________________________

ACTUALIZARE La protest participă luni dimineață 50 de mineri de la Paroşeni și 35 de la Uricani, ambele aflate în proces de sistare a activității.

Președintele sindicatului Huila a precizat că minerii au beneficiat până acum de protecția unei ordonanțe care le garanta venituri timp de doi ani după închiderea definitivă a unităților la care au lucrat.

Minerii sunt îngrijorați pentru că acea ordonanță a expirat anul trecut și nu a fost înlocuită cu nicio prevedere similară.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI