Zeci de mii de tone de grâu românesc blocate de Egipt din cauza a 13 semințe de mac! Preț în picaj. Reacția Ambasadei Egiptului

23 august 2017, 20:13

Preţul grâului românesc vândut la export în portul Constanţa a scăzut drastic, cu 10 dolari la tonă, în ultimele două zile. Asta după ce Egiptul a anunţat că ia în calcul să renunţe la achiziţia unei cantităţi de 63.000 de tone pe motiv că ar fi fost infestată cu mac.

Scandalul a dus la blocarea altor 3 comenzi, în valoare de peste 30 de milioane de dolari.

Mai sunt încă două vapoare la încărcat. Chiar noi mai avem încă unul la încărcat în momentul de faţă. Ceilalţi vânzători au sistat încărcările. Ceea ce am făcut şi noi. Nu înţelegem să lucrăm cu nişte parteneri care schimbă regulile jocului după ce meciul a început, a declarat pentru Ştirile TVR Mihai Anghel, exportator de cereale.

Un scandal privind calitatea grâului românesc poate avea repercusiuni radicale asupra credibilităţii mărfii româneşti pe piaţa internaţională, subliniază şi analistul Gabriel Razi.

Exportatorul susţine că marfa a fost verificată şi că nu au fost descoperite probleme. Mai mult, posibila prezenţă a macului în containerele cu grâu nu reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor, subliniază experţii.

Ana-Maria Stancu, jurnalist TVR: Întreaga cantitate de cereale a primit aviz pentru transport după ce au fost efectuate analize de specialitate. Problema a apărut în portul egiptean, atunci când autorităţile au prelevat mostre pe care le-au analizat„.

Au găsit 13 seminţe de mac într-un vapor de 63.000 de tone. Realizaţi ce-i asta? Adică acul în carul de fân e mult spus, explică revoltat Mihai Anghel.

Chiar dacă ar fi, aceste seminţe nu sunt un pericol pentru populaţie. Nu sunt în cantităţile care să creeze probleme„, subliniază vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Valeriu Tabără.

Ambasada României de la Cairo a comunicat în exclusivitate pentru Ştirile TVR că egiptenii vor realiza alte analize pentru a decide dacă vor achiziţiona grâul.

Decizia a fost confirmată şi de Ambasada Egiptului în România.

Trebuie să fim precauţi pentru că este o chestiune care ar putea afecta relaţiile bilaterale. Sunt nişte contracte semnate între ţările noastre
, a declarat pentru Ştirile TVR ambasadorul agreat al Republicii Arabe Egipt în România.

Cu achiziţii de peste 10 milioane de tone, Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume. În această ţară, macul este interzis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite