Zeci de mii de tineri români s-au mutat recent în Spania. Ambasadorul George Bologan: Să îi îndemnăm și pe alți compatrioți să se implice în viața poltică a statului în care trăiesc

27 iunie 2022, 17:00

George Bologan este, de câteva luni, noul Ambasador al României în Regatul Spaniei, după ce a petrecut mai bine de 20 de ani în Italia, unde a ajuns ca student și și-a clădit apoi cariera de diplomat. A fost surprins de cât de diferită este comunitatea din Spania, unde sunt foarte mulți români întreprinzători.

George Bologan, Ambasadorul României în Regatul Spaniei: Foarte mulți tineri –  aproximativ 30 de mii – au venit de la începutul anului să se stabiliească în Spania, nu doar din România, ci și chiar din țările nordice și să își deschidă o afacere. În general, cetățenii români care investesc în Spania o fac în domenii care țin de sectorul imobiliar, IT și turism, în special Horeca. În Spania există peste 44 de mii de firme individuale ale cetățenilor români. Avem și o comunitate destul de activă în mediul academic. Numărul studenților români se ridică la peste 8000, mai precis 8350.

Limba, cultura și civilizația română se predau în peste 300 de școli din Spania, pentru elevii români care trăiesc aici.

George Bologan, Ambasadorul României în Regatul Spaniei: Avem 70 de profesoare care sunt susținute se către statul român, mai exact de Institutul Limbii Române pentru a păstra identitatea lingvistică și culturală a noii generațîi de români. Este important să avem aceste cursuri pentru că ține de sitemul de valori pe care îl are neamul nostru. Putem să devenim puncte de reper doar dacă avem un sistem de valori. Cine oferă acest sistem de valori noilor generații? Familia și școala. Cred că este importantă și comunicarea, și aici rolul televiziunii publice este esențial, pentru că societatea noastră are nevoie de informații pozitive. În același timp, rolul ei fiind esențial pentru a construi o punte a românilor din întreaga lume. Și cred că este foarte important prin exemplele pe care dumneavoastră le-ați adus, așa cum este și singurul primar pe care îl avem în Spania, domnul Aurel Truță, să îi îndemnăm și pe alți compatrioți să se implice în viața poltică a statului în care trăiesc, să depășească o mentalitate asistențialistă pentru că până la urmă imaginea de țară este un atribut al fiecărui român. Dacă ne împiedicăm doar în bombăneala de fiecare zi, nu vom reuși niciodată să creștem.

Una dintre provocările mandatului va fi noul consulat general de la Valencia.

George Bologan, Ambasadorul României în Regatul Spaniei: Oficiul consular de la Castellon se va închide, deschizându-se un consulat general la Valencia, răspunzând astfel și solicitării unei părți a comunității românești și solicitării autorităților spaniole care și-au dorit ca oficiul consular al României să funcționeze la Valencia. Există probleme specifice ale comunității românești, una dintre acestea este dorința unei părți de a beneficia de dublă cetățenie. Ori de câte ori avem ocazia, ridicăm această problemă, decizia este doar a statului spaniol.

Ambasada României de la Madrid va fi un punct strategic pe harta diplomației românești începând cu Summitul NATO de la finalul lunii iunie, unde va fi rescris întregul concept al Alianței.

George Bologan, Ambasadorul României în Regatul Spaniei: Este un moment foarte important al Alianței, iar România, cum se știe, joacă un rol important la frontiera de Est a Alianței și a Uniunii Europene. De asemenea, anul viitor Spania va deține președinția la Uniunea Europeană. Va fi un moment important pentru a ne atinge obiectivele de politică externă în cadrul Uniunii Europene. Și, de asemenea, sunt optimist pentru că urmează să aibă loc și primul summit interguvernamental între România și Spania, ceea ce va face ca statele noastre să se coordoneze mai mult asupra unor dosare de interes care vor putea fi închise cu ocazia președinției spaniole la Uniunea Europeană.

Ultimele date de la Ministerul Incluziunii și Securității Sociale arată că în Spania sunt în jur de un milion o sută de mii de români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite