Zeci de mii de semnături pentru schimbarea practicii botezului. Se propune turnarea apei pe creștetul copilului, în locul scufundării

Iniţiatorul petiţiei privind modificarea ritualului de botez, prin scufundarea în cristelniță a nou-născutului, a depus cele peste 64 de mii de semnături la Registratura Patriarhiei. Demersul n-a fost văzut cu ochi buni de Biserică, deși sunt şi acum ierarhi care botează pruncii prin stropire sau prin turnarea apei pe creştet.

16 Februarie 2021, 19:44 (actualizat 16 Februarie 2021, 21:41) |
Zeci de mii de semnături pentru schimbarea practicii botezului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Membrii Comunităţii Declic au înmânat de curând reprezentanţilor Patriarhiei Române petiţia „Modificaţi ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă!", semnată de peste 64.000 de persoane. Inițiatorul acesteia spune că demersul nu este îndreptat împotriva unor persoane sau a Bisericii, ci a fost făcut pentru a face lumină într-o situație controversată.

Vladimir Dumitru, inițiatorul petiției: “Riscul acesta trebuie să fie exclus și bucuria botezului să triumfe în fața necazurilor pricinuite de situații regretabile pe care sunt convins că le regretă oricine în situația în care acestea se produc. Nu acuzăm”.

Chiar și așa, reprezentanții Bisericii nu s-au arătat încântați de acțiune.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei ne-a transmis că demersul este perfect legal în spațiul democratic, numai că modul în care se desfășoară un ritual religios ține exclusiv de responsabilitatea individuală a preoților.

Bogdan Voicu, sociolog, Academia Română: “Cetățenii nu mai sunt ca în trecut, sunt critici și reflexivi. Gândesc cu mintea proprie, iar asta implică, pentru Biserica Ortodoxă, nevoia de a ține cont de ceea ce gândesc ceilalți. Nu mai merg modelele tradiționale în care impui ceva de la vârf și totul se execută. Ai nevoie de suport în ceea ce faci”.

Unii dintre episcopii din Sfântul Sinod cred că nu este neapărat nevoie ca bebelușul să fie afundat în apă pentru a fi botezat.

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: „Prin turnare, în numele Tatălui, îl mai afund o dat până la gât, și al Fiului, și încă o dată până la gât și al Sfântului Duh. Acesta, considerăm noi, este un botez cât de cât apropiat prin afundare și nu este pusă viață pruncului în primejdie”.

ÎPS TEODOSIE, ARHIEPISCOPUL TOMISULUI: "Aceste sfinte canoane mai ales care sunt pe învățătura de credință, pe practica săvârșirii sfintelor taine, acestea rămân neschimbate atât în literă, cât și în spirit, cât și în practica pe care o avem noi pentru sfântul botez".

Potrivit Patriarhiei Române, posibilitatea ca preoții să boteze pruncii prin turnarea apei pe creștetul capului a existat dintotdeauna.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI