Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în Franța, la cel mai mare miting împotriva antisemitismului. Figuri marcante ale scenei politice, umăr la umăr în această acțiune civică

12 noiembrie 2023, 18:39

„Pentru Republică, împotriva antisemitismului” este deviza marșului de la Paris.

Premierul Elisabeth Borne, președinții Senatului și Adunării Naționale, foștii președinți Nicolas Sarkozy și François Hollande, foști premieri și multe personalități ale vieții culturale au participat la manifestație.

Printre aceștia și membri ai familiilor sau apropiați ai celor care și-au pierdut viața sau sunt ostatici după atacul din 7 octombrie.

Lipsește președintele Emmanuel Macron, care a transmis o scrisoare francezilor, notând că „o Franță în care concetățenii noștri evrei se tem nu este Franța„, cu referire la ceea ce a numit „reapariția insuportabilă a unui antisemitism necontrolat„.

Organizatorii au făcut un apel pentru unitate în fața criticilor legate de prezența membrilor Reuniunii Naționale, extrema dreaptă, și absența de la marș a „Franței Nesupuse”, formațiune politică de extremă stângă, care s-a reunit separat, în ciuda protestelor.

Mihaela Antoche, corespondent TVR în Franţa:Ministerul de Interne a anunțat un important dispozitiv de securitate. La Paris sunt mobilizați peste 3.000 de polițiști și jandarmi. În întreaga Franță sunt anunțate peste 73 de marșuri civice împotriva antisemitismului.

Manifestațiile de la Strasbourg, Nisa, Perpignan dar și din alte orașe s-au desfășurat fără incidente. De la atacul Hamas împotriva Israelului, numărul de acte antisemite a crescut în Franța.

Potrivit autorităților, s-au înregistrat peste 1.200 de acte cu caracter antisemit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite