Zeci de mii de oameni au manifestat la Barcelona, în favoarea independenței Cataloniei

18 octombrie 2017, 14:21

Guvernul secesionist din Catalonia a organizat o nouă acţiune de stradă în favoarea independenţei regiunii.

Zeci de mii de persoane au ieşit cu lumânări în mână şi cu steaguri catalane pe străzile din Barcelona ca să critice ultimele arestări realizate de justiţia spaniolă. Preşedinţii unor ONG-uri pro-independenţă, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, sunt cercetaţi în arest preventiv pentru nesupunere după ce ar fi coordonat o manifestaţie în timpul unei percheziţii realizate de Garda Civilă la Barcelona.

„Eu am trăit în vremea lui Franco şi această situaţie mă face să simt că şi cum Franco s-ar fi întors”.

„Spania încalcă drepturile şi libertatea, pentru că ei nu au făcut nimic rău. Ei au avut grijă ca totul să fie paşnic. Au organizat protestul, dar nu au făcut nimic rău”.

Incidentele s-au petrecut în 20 septembrie, când mii de manifestanţi au încercuit o clădire a administraţiei catalane în timp ce avea loc o anchetă privind organizarea referendumului ilegal de independenţă. Poliţia catalană nu a intervenit, iar protestatarii i-au blocat pe agenţi în clădire şi le-au distrus maşinile. Cei doi lideri sunt acuzaţi de coordonarea protestului, în timp ce secesioniştii îi consideră deţinuţi politici.

„Ei sunt primii deţinuţi politici ai lui 2017. Părea clar că nu vor mai exista deţinuţi politici, să sperăm că nu vor mai fi şi alţii”.

Între timp, guvernul catalan contestă deciziile judecătorului şi continuă să refuze colaborarea cu administraţia centrală, care pregăteşte preluarea controlului administrativ asupra Cataloniei de la Madrid. Premierul Mariano Rajoy aşteaptă până mâine dimineaţă un nou răspuns din partea liderului catalan Carles Puigdemont, care nu a clarificat încă dacă a declarat independenţa regiunii pe care o guvernează.

Din Spania, pentru TVR, Felix Damian.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite