Zeci de mii de credincioşi aşteaptă să se închine la racla Sfintei Parascheva din Iași. Peste 100 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale

12 octombrie 2019, 13:41

Mii de pelerini din toate colțurile lumii au venit cu speranță la Cuvioasa Parascheva.

La coada de zeci de kilometri care se măsoară în ore bune de rugăciune și penitență aproape 100 de pelerini din Prahova așteaptă în tăcere momentul în care vor atinge racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Rugăciunea este continuă zilele acestea pe Dealul Mitropoliei din Iași.

Toate drumurile din Iași duc zilele acestea spre Catedrala Mitropolitană, locul unde până în această după amiază au venit să se închine la moaștele ocrotitoarei Moldovei aproape 40.000 de credincioși. Și cum noaptea temperaturile au scăzut până la 7 grade, ceaiurile calde oferite de Mitropolie au fost la mare căutare.

Totuși, peste 100 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În apropierea Gării centrale, a fost deschis și un punct de informare, pentru pelerinii sosiți din alte colţuri ale ţării sau din străinătate.

ACTUALIZARE Peste 20 de persoane au cerut sprijinul medicilor la cel mai mare pelerinaj din România.

Reprezentanţii SMURD Iaşi au precizat că 26 de persoane au necesitat îngrijiri medicale noaptea trecută. Pelerinii aşteptau la rând să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Niciunul nu a necesitat spitalizare, au precizat medicii de la SMURD Iasi.

De la începerea pelerinajului, de vineri dimineaţă, de la ora 6,00, şi până sâmbătă la prânz, pe la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva s-au închinat aproape 30.000 de credincioşi.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie vin să se închine atât ortodocşi, cât şi romano-catolici din ţară şi străinătate.

Anul acesta vor ajunge la Iaşi moaştele Sfântului Spiridon. Racla va fi adusă în cursul serii de sâmbătă de la un lăcaş de cult din insula Corfu, după ce în cursul zilei va sta timp de şapte ore la Bucureşti.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite