Zeci de eleve din Afganistan, probabil otrăvite la școală

Zeci de eleve din Afganistan probabil otrăvite la școală
Zeci de eleve din Afganistan probabil otrăvite la școală
6 iunie 2023, 13:34

El a spus că persoana care a orchestrat otrăvirea avea o ranchiură personală, dar nu a dat detalii. Atacurile au avut loc sâmbătă și duminică în districtul Sangcharak, a spus Mohammad Rahmani, care conduce departamentul de educație al provinciei. El a declarat că au fost otrăvite 60 de eleve la școala Naswan-e-Kabod Aab și alte 17, la școala Naswan-e-Faizabad.

„Ambele școli primare sunt aproape una de cealaltă și au fost vizate una după alta. Am transportat elevele la spital și acum toate sunt bine”, a spus Rahmani pentru Associated Press.

Ancheta departamentului este în curs de desfășurare, dar primele informații arată că cineva cu mânie a plătit pe altcineva pentru a comite atacurile. Oficialul din Educație nu a oferit informații despre modul în care fetele au fost otrăvite sau despre natura rănilor.

Se crede că este prima dată când are loc un astfel de atac, de la preluarea puterii în Afganistan de către talibani, în august 2021. Atunci a început represiunea împotriva drepturilor și libertăților femeilor și fetelor afgane. Fetelor li se interzice accesul la educație după clasa a șasea, inclusiv la universitate, iar femeilor li se interzice accesul la majoritatea locurilor de muncă și spațiilor publice.

În noiembrie anul trecut, Iranul vecin a fost zguduit de un val de otrăviri, mai ales în școli de fete. Mii de studente au spus că s-au îmbolnăvit din cauza unui fum nociv. Dar nu s-a vorbit despre cine ar putea fi în spatele incidentelor sau despre ce substanțe chimice ar fi fost folosite.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite