Zeci de copii ucraineni au început şcoala în România după ce au fost nevoiţi să-şi părăsească oraşele

Pentru copiii din Ucraina aflaţi în pribegie, bucuria de a merge la şcoală sau la grădiniţă a fost spulberată de bombe. Peste 30 de mii dintre ei sunt acum în România. Aici, pot continua pe calea învăţăturii. Au aceleaşi drepturi ca şi copiii români. Pentru micuţii adăpostiţi la o mănăstire din Maramureş, azi a sunat din nou clopoţelul. Un microbuz i-a dus la şcoala din comuna Bistra. Atenţie, sunt detalii cu impact emoţional!

09 Martie 2022, 10:57 (actualizat 09 Martie 2022, 20:30) Știrile TVR |

Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din localitatea maramureşeană Petrova a devenit cămin pentru zeci de mame şi copii fugiţi din calea bombelor. Anastasia, băieţelul ei de 7 ani şi bunica lui au regăsit aici liniştea. Ar vrea să rămână în România ca să poată ajunge repede înapoi la soţul ei, rămas să lupte pentru Ucraina.

"Mi-am luat actele, copilul, pe mama şi am venit la graniţa cu România. Acolo erau o mulţime de voluntari. Am fost şocată. Era un oraş de voluntari care ne-au ajutat cu tot ce ne trebuia, mâncare, haine, medicamente, jucării pentru copii. E ceva nepreţuit! Ne simţim în siguranţă pentru prima oară, după mult timp. Sufletul, inima ne-a rămas în Kiev."

La Petrova a găsit alinare şi Tania, alături de fetiţa ei, Vlada. Soţul şi fiul de 18 ani au rămas să lupte acasă. Copila de 5 ani a găsit la mănăstire nu doar un cămin, ci şi colegi noi de joacă.

Stareţul mănăstirii încearcă să le asigure tot confortul. Iar pe micuţi îi duce la şcoală.

Micuţii sunt entuziasmaţi. După zile întregi de teroare şi nesiguranţă, rutina şcolii îi ajută să treacă peste trauma războiului.

În Banat, mai multe refugiate ucrainene vor să ia viaţa de la zero alături de copii. Printre ele, şi Irina, profesoară de engleză din Odesa: "O mulțime de oameni buni ne-au ajutat: cu apartament, cu mâncare și nevoile sociale și ne gândim să găsim un job și poate un loc pentru copii să studieze aici."

Toţi copiii ucraineni aflaţi în România vor avea asigurat aici dreptul la educaţie, sănătate şi protecţie la fel ca şi colegii români - a decis guvernul. Au şi dreptul la cazare gratuită în internate, alocaţie de hrană şi rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte şi manuale, transport gratuit, alimente de bază şi vaccinuri gratuite.

Copiii ucraineni pot fi înscriși la cerere ca audienți în unităţile de învăţământ din România. Vor fi trecuţi în cataloage provizorii, până când li se vor echivala studiile sau vor susţine eventuale diferenţe. Ei vor fi integrați în grupe sau clase indiferent de numărul de copii înscrişi deja acolo. Informaţiile necesare sunt publicate şi în limba ucraineană, pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro.

În 45 de şcoli şi 10 licee din opt judeţe din România se învaţă limba ucraineană sau în limba ucraineană. Copiii pot fi înscrişi însă şi în alte unităţi. O comisie de la inspectoratul şcolar se va ocupa de repartizarea lor.

Oficialii caută între refugiaţii din Ucraina profesori pentru conaţionalii mai mici. Şi studenţii sau cadrele didactice pensionare le vor putea preda. La Universitatea Bucureşti, la Babeş-Bolyai, în Cluj-Napoca şi la Universitatea din Suceava se învaţă limba ucraineană, iar cei de acolo s-ar putea ocupa de copiii pe care războiul i-a privat de bucuria învăţăturii.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI