Zeci de benzi desenate cu celebrul personaj pentru copii Haplea au fost restaurate digital. Expoziţie la Casa Filipescu-Cesianu din Bucureşti

19 martie 2021, 07:35

Primul desen animat din istoria cinematografiei româneşti, lung de 300 de metri, este creaţia maeştrilor Nicola Batzaria, scriitor, şi Marin Iorda, desenator.

În 1927, Haplea a devenit personaj principal al benzilor desenate, alături de Coana Frosa. Apăreau frecvent în poveştile desenate din revista „Dimineaţa copiilor”. Şi-a tot prezentat păţaniile până în anii ’40, apoi a revenit, prin reeditare, în anii ’70, ’90, dar şi în 2000.

Haplea seamănă prin umor şi vorbirea populară cu alte personaje celebre autohtone – Păcală, Tândală sau Mitică al lui I.L. Caragiale.

Benzi desenate cu Haplea au fost colecţionate de Andrei Szasz. Muzeul Municipiului Bucureşti organizează de 8 ani evenimente dedicate celei de-a noua arte, banda desenată.

În era tehnologiei, este organizată chiar o olimpiadă a benzilor desenate pentru copii şi tineri. Cea mai bună va fi premiată la vară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă