Zeci de țări solicită o anchetă independenta privind originile coronavirusului. O rezoluție ar putea fi supusă la vot

Uniunea Europeană, alături de zeci de țări, solicită o anchetă independenta privind originile coronavirusului care a făcut ravagii în toată lumea. O rezoluție în acest sens va fi supusă la vot astăzi, în cadrul adunării generale a Organizației Mondiale a Sănătății. China susține că, de principiu, e de acord cu o asemenea anchetă, dar nu acum.

19 Mai 2020, 07:47 (actualizat 19 Mai 2020, 08:58) |

Documentul cere demararea unei anchete independente, care să stabilească originile virusului, precum şi detalii legate de răspândirea lui în toată lumea și provocarea dezastrului fără precedent, cu care se confruntă omenirea.

Din semnalele de până acum, ar exista numărul suficient de voturi pentru ca rezoluția să treacă astăzi. Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății - adesea acuzat că face jocurile Chinei - susține că o anchetă independenta este binevenită. Dar atunci când vă veni momentul potrivit.

Adhanom Ghebreyesus, director general O.M.S:  Voi iniţia o evaluare independentă,  cât de repede va fi posibil,  atunci când va fi momentul potrivit pentru a analiza experienţa dobândită acum, şi lecţiile pe care le-am învăţat.

La adunarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății, desfășurată în sistem videoconferință, americanii au spus din nou - fără să nominalizeze China - că un stat membru și a bătut joc de obligațiile pe care le avea de a anunță transparent izbucnirea epidemiei și toate detaliile preliminare.

De asemenea, Statele Unite au acuzat din nou Organizația Mondială a Sănătății că a făcut greșeli masive la început și a mușamalizat realitatea.

Alex Azar, secretar de stat sănătate, SUA:  Trebuie să spunem cinstit care sunt motivele iniţiale  pentru care această pandemie a scăpat de sub control.  Organizaţia Mondială a Sănătăţii e eşuat în a obţine informaţiile de care omenirea avea nevoie. Acest eşec a dus la pierderea multor vieţi omeneşti.


China deja a luat măsuri împotrivă țărilor care au cerut deschis această anchetă, Australia, de exemplu. Ambasadorul chinez în Australia spunea recent chinezilor că ar trebui să boicoteze mărfurile australiene, pentru că Australia cere insistent o anchetă legată de originile virusului și modul în care s a propagat masiv în toată lumea.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI