Zeci de țări solicită o anchetă independenta privind originile coronavirusului. O rezoluție ar putea fi supusă la vot

19 mai 2020, 07:47

Documentul cere demararea unei anchete independente, care să stabilească originile virusului, precum şi detalii legate de răspândirea lui în toată lumea și provocarea dezastrului fără precedent, cu care se confruntă omenirea.

Din semnalele de până acum, ar exista numărul suficient de voturi pentru ca rezoluția să treacă astăzi. Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății – adesea acuzat că face jocurile Chinei – susține că o anchetă independenta este binevenită. Dar atunci când vă veni momentul potrivit.

Adhanom Ghebreyesus, director general O.M.S:  Voi iniţia o evaluare independentă,  cât de repede va fi posibil,  atunci când va fi momentul potrivit pentru a analiza experienţa dobândită acum, şi lecţiile pe care le-am învăţat.

La adunarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății, desfășurată în sistem videoconferință, americanii au spus din nou – fără să nominalizeze China – că un stat membru și a bătut joc de obligațiile pe care le avea de a anunță transparent izbucnirea epidemiei și toate detaliile preliminare.

De asemenea, Statele Unite au acuzat din nou Organizația Mondială a Sănătății că a făcut greșeli masive la început și a mușamalizat realitatea.

Alex Azar, secretar de stat sănătate, SUA:  Trebuie să spunem cinstit care sunt motivele iniţiale  pentru care această pandemie a scăpat de sub control.  Organizaţia Mondială a Sănătăţii e eşuat în a obţine informaţiile de care omenirea avea nevoie. Acest eşec a dus la pierderea multor vieţi omeneşti.

China deja a luat măsuri împotrivă țărilor care au cerut deschis această anchetă, Australia, de exemplu. Ambasadorul chinez în Australia spunea recent chinezilor că ar trebui să boicoteze mărfurile australiene, pentru că Australia cere insistent o anchetă legată de originile virusului și modul în care s a propagat masiv în toată lumea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia