Zece mii de oameni, din nou în stradă, în Piața Victoriei, pentru Justiţie. Mesajul protestatarilor: Abrogați, apoi plecați!

24 februarie 2019, 18:51

Protestatarii din Capitală au venit încă înainte de ora 18.00, iar numărul lor a crescut continuu.

Patru mii de oameni erau la ora 19.00 în Piaţa Victoriei din Capitală, să potesteze față de OUG nr.7/2019, prin care s-au adus modificări legilor Justiţiei. Și au continuat să sosească protestatari. S-au mobilizat pe rețelele de socializare.

O oră mai târziu, zece mii de oameni veniseră la protestul din fața Guvernului, potrivit cifrelor estimate de unele instituții, a transmits Ionuț Gheorghe pentru Telejurnal. A început să ningă.

Oamenii vor să-i susțină pe magistrați pentru că, spun ei, politicienii nu vor altceva decât să îngenuncheze justiția.

Premierul Viorica Dăncilă i-a chemat pe magistrați la discuții, însă aceștia au refuzat și au precizat că ar fi treuit să aibă loc înainte de adoptarea Ordonanței 7.

La ora 21.00 a fost intonat Imnul României, au fost aprinse lanternele. După acest moment, unii dintre manifestanți au început să plece acasă. Un steag imens al Uniunii Europene a fost desfășurat și apoi purtat de mulțime, peste capete.

Manifestanții, cu steaguri și bannere, au scandat împotriva acestei ordonanțe 7 dar şi împotriva Guvernului: „Abrogați și apoi plecați”!, „Justiție, nu corupție”!, „Nu mor procurorii când vor infractorii”!

Perimetrul s-a mărit, iar jandarmii au montat garduri de protecţie. Jandarmeria a amintit că este un miting neautorizat și i-a îndemnat pe participanți să fie pașnici.

Am observat că în spaţiul public au circulat mai multe informaţii şi stiri false cu privire la numărul de jandarmi angrenaţi în această misiune, cu scopul de a crea emoţie şi a creşte gradul de tensiune în rândul celor interesaţi să participe la această manifestaţie. Infirmăm, încă o dată, aceste ştiri! Recomandăm participanţilor să respecte indicaţiile şi recomandările forţelor de ordine aflate în dispozitiv, iar pentru a nu exista nici un fel de evenimente negative modul de manifestare trebuie să rămână unul paşnic şi fără încălcarea normelor legale!’, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române.

Jandarmii au intervenit să aplaneze un conflict izbucnit între mai mulţi protestatari și membrii unei echipe de filmare ai postului Antena 3. Protestatarii au bruscat echipa de ziariști. Au fost identificați cei care au avut comportament agresiv și s-au luat măsuri legale împotriva acestora.

(w500) Proteste Ã

(w500) Proteste Ã

(w500) Proteste Ã

(w500) Proteste Ã

(w500) Proteste Ã

(w500) Proteste Ã

(w500) Proteste Ã

(w500) Proteste Ã

(w500) Proteste Ã

Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat că traficul rutier a fost deviat de pe Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor. Au fost impuse restricţii pe strada Paris, de la intersecţia cu strada Tirana către Piaţa Victoriei.

Circulaţia a fost deviată pe breteaua centrală din Piaţa Victoriei, pe breteaua dinspre Bulevardul Iancu de Hunedoara către Piaţa Victoriei, precum şi de la Nicolae Titulescu şi Buzeşti spre Piaţa Victoriei.

Proteste în mai multe orașe din țară

La Cluj-Napoca, peste 2 mii de oameni au pornit în marș, din locul tradițional de întâlnire, Piața Unirii, spre cartierele orașului. Au purtat pancarte, steaguri, vuvuzele.

“Justiție, nu corupție”! „Luptăm, luptăm, justiția o apărăm”! „Magistrați, nu cedați”! „În democrație, hoții stau la pușcărie”! „Jos guvernul”!, au scandat participanții la protest.

Protestatarii au cerut alegeri anticipate.

Grupaj Agerpres

Peste 4.000 de manifestanţi au protestat, timp de trei ore, în centrul Sibiului, și-au arătat susţinerea pentru preşedintele Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi și au cerut asigurarea independenţei magistraţilor. În mod inedit, manifestanţii au oferit 400 de mărţişoare tricolore femeilor de la protest.

La Iași, peste 2.000 de persoane, cu steaguri, fluiere şi vuvuzele, au scandat timp de aproape două ore lozinci împotriva partidelor aflate la guvernare, a Guvernului şi ministrului Justiţiei și au mărșăluit pe străzile orașului. Au spus că îi susțin pe magistraţi și au cerut retragerea ordonanţei de urgenţă privind modificarea legilor justiţiei.

La Timișoara, au ieșit în Piaţa Operei peste cinci sute de protestatari. Manifestanţii au avut vuvuzele şi pancarte inscripţionate și au cerut, printre huiduieli, demisiile lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader, iar lui Kelemen Hunor i-au transmis ‘UDMR, maghiar PSD!’.

Au fost proteste la Arad, Baia Mare, Satu Mare, Alba Iulia, Tg. Mureș, Craiova, Constanța, Galați, Tulcea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite