Astăzi se împlinesc zece ani de la momentul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană, alături de vecina de la sud, Bulgaria. Zece ani benefici în evoluţia economică a ţării. Asta, în ciuda euroscepticilor care văd în apartenenţa la blocul comunitar o renunţare la suveranitatea naţională şi autodeterminare. O corespondenţă de la Lucian Pîrvoiu.
Cei zece ani de apartenenţă a ţării noastre la familia europeană au fost benefici pentru România care, în 2007 intra în UE, cu o medie de 43 la sută din Produsul Intern Brut al UE, înregistrând în 2015 un avans de 14 procente, până la 57 la sută din media europeană, potrivit cifrelor furnizate de Eurostat.
Libertatea de circulaţie care a venit odată cu integrarea în Uniunea Europeană a dus însă la un adevărat exod al românilor care au plecat să muncească pe bani mai mulţi în Italia, Spania sau Marea Britanie.
Potrivit statisticilor europene, 17 la sută din populaţia României trăieşte în afara graniţelor ţării.
Diaspora a trimis în cei zece ani de când suntem parte a Uniunii Europene aproape 50 de miliarde de euro în ţară, contribuind la creşterea economică a ţării care, în ultimii trei ani, înregistrează unul dintre cele mai mari niveluri din Uninunea Europeană.
În ciuda problemelor constante de absorbţie a fondurilor structurale, România înregistrează, la zece ani de la aderare, un sold pozitiv de peste 20 de miliarde de euro, suma reieşită din contribuţia la bugetul UE şi fondurile europene alocate ţării noastre.
În 2019, România urmează să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, ocazie cu care va trebui să gestioneze procesul ieşirii a Marii Britanii din UE.