Zboruri anulate în lunile ianuarie și februarie din cauza crizei Omicron

4 ianuarie 2022, 18:01

În cel mai mare aeroport al țării, „Henri Coandă”, a fost forfotă mare. Mulți români care au petrecut sărbătorile acasă se întorc la lucru în alte state europene. Dar cât au stat ei aici, unele țări, precum Italia, au înăsprit condițiile de călătorie din cauza crizei generate de Omicron. Acum, sunt cerințe în plus, pe lângă certificatul verde.

Mai multe companii low-cost au anunțat că renunță la mai multe zboruri inclusiv din februarie, din motive comerciale. Reprezentații lor spun că nu mai au pentru cine să ridice avioanele de la sol, pentru că mulți pasageri au amânat călătoriile din cauza noilor restricții sanitare. Pentru moment, compania de stat își menține toate cursele.

DAVID CICEO, preşedinte, Asociaţia Aeroporturilor din România: Există destul de multe zboruri suspendate în ianuarie, februarie, martie, mai multe decât de obicei. În ce priveşte aeroportul Cluj, pot să vă spun că sunt suspendate 12 destinaţii. Într-adevăr sunt şi pasageri care au renunţat, dar pe de altă parte şi gradul de încărcare nu este corespunzător astfel încât să poată realiza zborul.

CLAUDIA TOCILĂ, director de marketing, agenţie de turism online: În cazul în care compania aeriană anulează un zbor, călătorii fie pot reprograma zborul pentru o dată în viitor, pe care o aleg ei, fie pot refuza propunerea companiei aeriene şi atunci vor aştepta rambursarea, care poate veni sub formă de cash sau de voucher. Şi mai pot face ceva preventiv şi anume să cumpere un serviciu care le permite rambursarea mult mai rapidă.

Zboruri anulate sunt și în alte țări. În Spania, de exemplu, mulți piloți nu își mai iau zile libere pentru a le ține locul colegilor bolnavi de Covid. Alte companii renunță doar la rutele mai puțin solicitate.

Una dintre cele mai mari companii low cost irlandeze care operează în Spania a anunțat că-și va reduce activitatea cu o treime, după ce a estimat că pierderile până la finalul lunii martie ar putea ajunge la 450 de milioane de euro. Peste 80 de rute sunt deja afectate în Spania.

Până acum, reprezentanții companiilor aeriene au primit solicitări de amânare a călătoriilor pentru perioada Paștelui și lunile de vară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite