Zborul Marii Uniri. Doi români au trecut Carpații în noiembrie 1918 pentru a duce acordul de Unire

În urmă cu o sută de ani, doi români curajoși au trecut munții într-un avion deschis ca să le ducă celor din Ardeal acordul României de Unire. În memoria aviatorilor unioniști, "Zborul Marii Uniri a fost refăcut de piloții Bazei 95 Aeriene Bacău. Un reportaj în exclusivitate al Știrilor TVR.

20 Noiembrie 2018, 21:52 (actualizat 20 Noiembrie 2018, 21:57) |
EXCLUSIV. Zborul Marii Uniri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Era un ger cumplit, în noiembrie 1918. Doi români ambițioși s-au urcat într-un avion fără carlingă hotărâţi să treacă peste Carpați. Aveau documente de importanță istorică ce trebuiau să ajungă în Ardeal: un sac plin de manifeste și scrisoarea primului ministru, Ion I C. Brătianu, adresată Consiliului Național Român Central prin care se comunica, oficial, dorința de unire cu Ardealul.

Aviatorul Vasile Niculescu și căpitanul Victor Precup au îndurat, timp de două ore, cât a durat zborul, temperaturi de minus 30 de grade.

Gabriel Rustoiu, director Muzeul Național al Unirii Alba Iulia: "A fost un zbor foarte important, petrecut pe 23 noiembrie. Locotenentul Vasile Niculescu și căpitanul Petcu, au adus documente foarte importante pentru realizarea unirii spuneau că dacă sunt probleme, armata română va interveni."

Zborul Marii Uniri rămâne esențial atât pentru istoria aeronauticii, cât și pentru înfăptuirea Marii Uniri. Acum, o aeronavă a refăcut simbolic Zborul Marii Uniri. A plecat din Baza 95 Aeriană Bacău și a aterizat tot la Blaj.

Sute de elevi, unii dintre ei veniți chiar din Bacău, au participat la omagierea Zborului Unirii.

În Ziua Zborului Unirii s-a hotărât şi organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI