Zbor special pus la dispoziție de TAROM pentru românii blocați în Africa de Sud. Aceștia se vor întoarce mâine acasă

29 noiembrie 2021, 12:09

Avionul Tarom va face în cursul acestei zile o escală de 12 ore în Kenya, după care va merge în Africa de Sud să îi preia pe cei 39 de români și să-i aducă acasă pe același traseu. Cel mai probabil românii vor ajunge în țară în cursul zilei de mâine, spre seară. Dintre cei 39 de români, 31 sunt membri ai echipei de rugby.

Rugbistii și stafful tehnic al CSM Știința Baia Mare se aflau de două săptămâni în Africa de Sud pentru un turneu desfășurat la Bloemfontein.Ei ar fi trebuit să plece spre Europa, dar cursa lor a fost anulată din cauza restricțiilor. De atunci au stat mai mult în camere, pentru a reduce riscul unor infectari.

Cu toți suntem bine, așteptăm cu nerăbdare să plecăm spre casă. Nu s-au speriat, sunt doar un pic îngrijorați ceea ce e normal pentru că s-au anulat zborurile, nu știau ce se întâmplă. Am încercat să-i țin la curent cu tot ce se întâmplă și să stăm cât mai feriți de contacte, a precizat Eugen Apjok, antrenorul CSM Știința Baia Mare.

Pe lângă sportivi, vor mai sunt aduși aduși în țară turiști și navigatori, care au cerut ajutor autorităților române. Pentru că avionul pe care autoritățile au decis să-l trimită la Pretoria are o capacitate mare, vor fi aduși în Europa și cetățeni ai altor state.

Am identificat la TAROM o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români. Asemenea, pentru că, în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate și celorlalte țări europene, care nu au reușit să-și retragă cetățenii din Africa de Sud și, în felul acesta, vom urca această disponibilitate a noastră pe mecanismul european pentru situații de urgență, a declarat Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.

Africa de Sud și alte 6 state învecinate au intrat în zona roșie de sâmbătă. Ulterior li s-a adăugat Malawi.

Românii și europenii care vin de acolo trebuie să se supună unor reguli mai stricte, chiar dacă sunt vaccinați anti-COVID.

Cetățenii români, cetățenii europeni care vin din această zona, ei pot să vină înapoi, dar vor intra în carantină de 14 zile sau, dacă testul în a 8-a zi este negativ, de 10 zile atunci, plus obligativitatea unei testări la sosirea în țară, a explicat Raed Arafat, șeful DSU.

Autoritățile atrag atenția că lista țărilor din zona roșie pentru care sunt impuse restricții mai dure s-ar putea mări în zilele următoare și recomandă limitarea la maximum a călătoriilor în regiune.

MAE atrage românilor aflați în Africa de Sud să semnaleze prezența lor acolo și, dacă au nevoie de ajutor pentru revenirea acasă, să ceară ministerului acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite