„Zâmbetele schimbă vieți”, campanie pentru copiii cu „buză de iepure”. Medicii cer un program național de tratare a malformației

29 mai 2021, 20:11

Deşi s-a născut cu aşa-numita „buză de iepure”, Ionuţ are un zâmbet frumos fiindcă a avut şansa să fie operat la spitalul Marie Curie, unde e un centru special pentru astfel de malformaţii. Băieţelul avea şase luni când chirurgul Radu Spătaru i-a redat şansa unei vieţi normale.

Conf. dr. Radu Spătaru, chirurg, director medical la Spitalul de Copii „Marie Curie” Bucureşti: „El a avut o despicătură simplă de buză, ceea ce înseamnă că a fost nevoie de o singură intervenţie chirurgicală, din fericire. Parte dintre copiii aceştia asociază şi despicătură de buză superioară, de nas şi de palat, ceea ce face ca tratamentul lor să fie dificil şi să se petreacă pe o perioadă foarte mare de timp şi să fie absolută nevoie de o echipă coordonată. În lipsa unei astfel de echipe, lucrurile nu au cum să meargă bine”.

În România se estimează că 1 din 600 de copii se naşte cu despicătură la buză sau la cerul gurii. Înseamnă că, în fiecare an,  sunt între 350 şi 400 de nou-născuţi cu malformaţia care apare când anumite părţi ale corpului nu se îmbină corect când fătul creşte în pântecele mamei. Unii au nevoie de intervenţii chirurgicale şi terapii de când vin pe lume şi chiar până la majorat, pentru a trăi normal, fără povara stigmei. Dar nu sunt toţi trataţi, din păcate.

Pe lângă chirurgi, trebuie să fie ortodonţi, logopezi, psihologi, specialişti ORL şi de chirurgie buco-maxilo-facială. În puţine spitale publice sunt însă echipe complete pentru aceşti copii. Şi nu toţi părinţii pot plăti terapia în privat.

E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România: „Ştim toţi ce înseamnă pentru şansele în societatea noastră dacă nu eşti tratat. Personal, mă bucur enorm că vărul meu care s-a născut cu buza şi palatul despicat acum 50 de ani în Marea Britanie a fost tratat imediat după naştere. Sunt încântat că situaţia din România se va schimba”.

Cea mai mare organizaţie internaţională dedicată tratamentului despicăturii de buză şi de palat, Smile Train, şi o mare companie britanică au lansat o campanie de sprijin pentru ca toţi copiii să poată fi operaţi şi îngrijiţi de specialişti.

Nigel Stephenson, manager general la o companie de îngrijire a sănătății: „Imaginaţi-vă, dacă aţi fi părintele unui copil ca Ionuţ, născut cu despicătură de buză, imaginaţi-vă cât de greu ar fi să vă învăţaţi copilul să se spele pe dinţi. Şi e cea mai mică dintre probleme. Acestor copii le este greu să vorbească, să mănânce şi, în unele cazuri, chiar să respire”.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă:Atunci când vorbim de pacienţi copii şi mai ales atunci când tratamentul le redă acestor copii zâmbetul şi şansa la o viaţă normală, cred că e cu atât mai important că acest sistem de sănătate să fie întărit. Şi aceste colaborări între mediul privat, între sectorul ONG şi sistemul public de sănătate sunt întotdeauna binevenite”.

În România sunt şase centre pentru tratamentul aşa-numitei „buze de iepure”, la spitalele Marie Curie şi Grigore Alexandrescu din Bucureşti, şi la Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Iaşi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite