DOCUMENTAR

Zalipie, satul pictat din sud-estul Poloniei, care a făcut istorie

A fost odată ca niciodată, cu mai mult de un secol în urmă, un polonez care a pictat o floare pe tavanul camerei, în dorinţa de a masca o pată de funingine. Într-o vreme în care ventilaţia sobelor nu era asigurată corespunzător, funinginea pe pereţi era o privelişte obişnuită în majoritatea locuinţelor. Astfel, fiecare locuitor al satului Zalipie încerca să acopere fumul cu flori pictate.

12 Februarie 2017, 09:17 (actualizat 13 Februarie 2017, 21:22) | Magda Manea |
1. Zalipie / FOTO: unusual places
1. Zalipie
2. Zalipie
3. Zalipie
4. Zalipie
5. Zalipie
6. Zalipie
7. Zalipie
8. Zalipie
9. Zalipie
10. Zalipie
11. Zalipie
12. Zalipie

2017 a fost desemnat Anul Internaţional de Turism Durabil pentru Dezvoltare, în scopul de a creşte contribuţia sectorului la dezvoltarea economică şi la îmbunătăţirea socială şi a mediului.

 

Și, din moment ce materialele erau greu de găsit, femeile şi-au făcut pensule din propriul păr sau folosind păr din cozile vacilor. Vopselele erau fabricate din grăsime şi coloranţi alimentari.

 

(w620) 2. Zalipie

În timp, acest obicei a fost transmis de la o generație la alta, iar femeile din sat şi-au înbunătăţit tehnicile, s-au inspirat din natură şi folclorul local, astfel încât picturile lor au devenit mai elaborate, mai mari şi mai colorate.

 

(w620) 3. Zalipie

În cele din urmă, tot orașul, de la case și grajduri până la poduri și biserici, a fost acoperit de flori şi începând cu primăvara anului 1948, satul a paricipat la competiţia Painted Cottage sau Malowana Chata. Scopul inițial al acestui concurs a făcut parte dintr-o mișcare menită să ridice moralul poporului polonez greu încercat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (17% din populaţia Poloniei a murit).

 

(w620) 12. Zalipi

Dar astăzi, Zalipie a lăsat în urmă acele zile. Situat în sud-estul Poloniei, la numai 90 de minute de Cracovia, acest sat frumos, luminos și plin de culoare este locul perfect pentru oricine caută o excursie memorabilă.

Acum, turiştii vin din toate colţurile lumii, inclusiv pentru muzeul din sat, o casă cu trei camere, în care a locuit Felicja Curyłowa. După moartea ei, în 1974, casa pictată pe fiecare metru pătrat, de la linguri la tavan, a fost transformată în muzeu.

 

(w620) 10. Zalipi

Cu alte cuvinte, Zalipie, cunoscut şi sub numele de „satul pictat”, trebuie privit ca un tablou imens, plin de culoare, de viață și de istorie. Tot satul este pictat. Chiar și cuștile câinilor şi fântânile vechi, ca să nu mai vorbim de garduri, ferestre și pereți interiori. Este o adevărată plăcere!

 

Surse:

boredpanda.com

mymodernmet.com

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI