Zahărul s-ar putea scumpi și mai mult, după ce Ucraina a anunțat că oprește exporturile. În România se consumă anual 500 de mii de tone de zahăr

Țara noastră importă mai bine de 75 la sută din necesarul de zahăr. Impactul asupra prețului zahărului la raft va fi dat de costurile mai mari cu transportul din țările exportatoare.

07 Iunie 2023, 17:32 (actualizat 07 Iunie 2023, 23:29) Știrile TVR |

Culturile de sfeclă din țara noastră au fost influențate în ultimi ani de prețurile mici, oprirea producției unor fabrici, precum și de încasarea cu întârziere a subvențiilor de la stat.

Unii fermieri au renunțat în mare parte la cultură, alții însă au hotărât să investească în aceste culturi.

EUGEN TREUTSCH, fermier din Râşnov: În acest am am dublat suprafața, față de anul trecut. N-am ajuns ca acum 7-8 ani, suntem abia la jumate cât avem potențialul de producție.

MIRCEA DUMITRU, femier din Bod: Anul acesta am cultivat cam 10% din suprafața pe care o cultivam de regulă. Motorina, curentul, toate absolut s-au scumpit. Nu putem să facem sfeclă cu banii ăștia.

Femierii din Brașov vând sfecla la fabricile de prelucrare din Luduș și Roman, la sute de kilometri distanță. Deși la câțiva kilometri se află fabrica de zahăr Bod, care nu își poate relua activitatea de prelucrare nici în acest an.

LIDIA PURICE, şef serviciu, Direcţia Agricolă Braşov: În această primăvară, fermierii din județul Brașov au înființat cultura de sfeclă de zahăr pe o suprafață de 1200 de hectare. Față de anul trecut, suprafața este în creștere, cam cu 500 de hectare.

Ministrul Agriculturii spune că, în prezent, există interes din partea fermierilor pentru culturile de sfeclă, mai ales în perspectiva înmulțirii procesatorilor de zahăr.

PETRE DAEA, ministrul Agriculturii: A fost un interes din partea tututror, în primul rând al fermierilor. Fabrica de la Luduș era în pragul demolării și acea fabrică a fost cumpărată de un român. Am avut întâlniri cu investitorul și fermierii, urmare a interesului. Avem o creștere de 40 la sută a suprafeței de sfeclă.

Chiar și în condițiile în care suprafețele de sfeclă cresc, tot importurile asigură necesarul de zahăr pentru consumul intern. Mare parte din Uniunea Europeană, astfel că sistarea exporturilor decisă de Ucraina, de exemplu, va avea efecte limitate.

IOAN GHERMAN, preşedintele Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr: O consecinţă foarte mare nu va fi, pentru că cantitățile pe care le importam de la ei nu satisfăceau nici pe departe consumul nostru intern. Anul acesta, din datele care au fost publicate până acum, am importat vreo 30 de mii de tone de la ucraineni.

România consumă anual 500 de mii de tone de zahăr. Dintre acestea, aproximativ 100 de mii de tone sunt produse în țară.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI