Zahărul e la preț record și consumăm din import. Fabrica de la Bod, cea mai veche din țară, intră în faliment. Cultivatorii de sfeclă cer ajutorul statului

Zahărul a ajuns la prețuri record, dar fabricile românești se închid sau intră în faliment, așa cum se întâmplă cu platforma de la Bod, cea mai veche din țară. Din această cauză, agricultorii din județele Brașov și Covasna sunt nevoiți să ducă producția de sfeclă la o distanță de 300 de kilometri, până la fabrica din Luduş. De altfel, în țară mai sunt funcționale doar 3 fabrici de procesare. Fermierii cer ajutor statului.

22 Noiembrie 2021, 20:24 (actualizat 22 Noiembrie 2021, 22:23) |

34 de fabrici de zahăr funcționau în România la mjlocul anilor ‘80, când suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr era de 250 de mii de hectare. Acum, culturile mai ocupă doar 25 de mii de hectare.

Județul Brașov are tradiție de peste un secol în cultivarea sfeclei, iar în 1889 a fost înființată fabrica din Bod care producea zahăr dar și tăiței de sfeclă folosiți la creșterea animalelor.

În ultimii ani, fabrica nu a mai făcut față dificultăților financiare și a intrat în faliment. În lipsa unei fabrici apropiate, fermierii au fost nevoiți să-și transporte producția de sfeclă la fabrica din Luduş.

Doar pentru sfecla produsă în județul Brașov, ar fi nevoie de peste 3000 de camioane care să transporte producția la fabrica din Luduş.

Fermierii își doresc ca fabrica din Bod să redevină funcțională, mai ales că producția lor e la mare căutare.

Românii consumă anual circa 450.000 de tone de zahăr, însă mai puțin de o treime provine din țara noastră. Restul este importat din Polonia, Franța sau Cehia.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI