Yemen, o criză despre care nu vorbește nimeni. Țara s-ar putea confrunta cu cea mai mare foamete din ultimii 50 de ani

18 noiembrie 2017, 08:30

Siria, Afganistan și atentatele din Europa ultimilor doi ani au făcut ca situația din această țară din sudul peninsulei arabe să treacă aproape neobservată. Presa mondială nu are timp și de războiul yemenit care a distrus țara.

Aparent, este un conflict între guvernul de la Sanaa și rebelii houti. Numai că guvernul yemenit este sprijinit de o coaliție internațională, condusă de Arabia Saudită, în care sunt implicate și Statele Unite. Gruparea Houthi este susținută, neoficial, de Iran și gruparea șiită Hezbollah.

Aziz Rashed a fost colonel în armata yemenită. A trecut de partea grupării Houthi, majoritar șiită. El spune că adevăratul pericol vine de la guvernul de la Sanaa.

Aziz Rashed, purtator de cuvant Houthi: „Confirmăm, pentru întreaga lume, că programul militar yemenit produce de multă vreme rachete balistice, cu ajutorul expertizei rușilor, care fac rachete SCUD, și a tehnologiei nord coreene.

Colonelul Rashid a făcut această declarație la scurt timp după ce o rachetă balistică a căzut în Arabia Saudită, foarte aproape de Ryad. Și a fost momentul decisiv. Saudiții au decis izolarea totală a Yemenului.

Consecințele pentru localnicii neimplicați în războiul civil care durează deja de doi ani sunt însă greu de suportat. ONU afirmă că din cei aproape 28 de milioane de locuitori ai Yemenului, 20 de milioane nu ştiu dacă şi ce vor mânca.

Ajutoarele internaţionale ajung numai la aproximativ 7 milioane dintre ei, iar încă 7 milioane riscă, la propriu, să moară de foame. La presiunea ONU, Arabia Saudită a decis să redeschidă granițele, dar numai pentru ajutoarele umanitare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite