Xi Jinping față în față cu Vladimir Putin. Mizele întâlnirii

21 martie 2023, 11:40

Xi Jinping a ajuns la Moscova în ceea ce mulți văd un imbold diplomatic pentru Puțin la doar câteva zile după ce pe numele sau a fost emis un mandat internașional de arestare.

Xi a declarat la Moscova, pe pista aeroportului, că este încrezător că vizita sa va da un nou impuls relațiilor cu Rusia. Cei doi lideri și-au transmis laude în editoriale publicate în ziarele de stat de la Moscova și Beijing în prefața vizitei.

Vladimir Putin l-a numit pe Xi Jinping “bunul și vechiul meu prieten” și a mulțumit Chinei pentru atitudinea echilibrată față de conflictul din Ucraina.

De cealaltă parte, liderul chinez a făcut apel la pragmatism în chestiunea războiului și a declarat că vizita sa vizează întărirea relațiilor bilaterale.

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Putin este, deocamdată, un non-subiect pentru că nici Rusia nici China nu recunosc jurisdicția tribunalului de la Haga.

Cei doi lideri au avut discuții informale.

S-au adresat unul altuia cu sintagma ”drag prieten”.

Președintele Jinping a declarat că cele două țări sunt partenere într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existenţa unor relaţii strânse, a apreciat liderul chinez.

Xi Jinping preşedintele Chinei: Suntem parteneri într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existenţa unor relaţii strânse între ţările noastre.

Vladimir Putin: Ştiți bine că suntem întotdeauna deschiși pentru procesul de negociere. Vom discuta toate aceste probleme, inclusiv inițiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite