Xi Jinping către Vladimir Putin: „Urmează schimbări care n-au mai fost în ultimii 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună”. Președintele rus: „Sunt de acord”

Președintele Chinei Xi Jinping și-a încheiat vizita de două zile pe care a avut-o în Rusia
Președintele Chinei Xi Jinping și-a încheiat vizita de două zile pe care a avut-o în Rusia
22 martie 2023, 11:01

„Urmează schimbări care n-au mai fost în ultimii 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună”, i-a spus Xi Jinping lui Putin. „Sunt de acord”, i-a răspuns președintele Rusiei.

 

Întâlnirea dintre cei doi președinți s-a finalizat cu semnarea unei declarații comune privitoare în special la politica externă a Statelor Unite. Ei au acuzat Alianța Nord-Atlantică de subminarea păcii și a stabilității regionale.

Moscova și Beijingul sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific, se mai menționează în document.

Liderii Chinei și Rusiei au denunțat ceea ce au numit „influența negativă a strategiei Statelor Unite ghidate de o mentalitate a Războiului Rece în legătură cu pacea și stabilitatea în această regiune“.

S-au arătat preocupați de intensificarea activităților SUA privind crearea unui sistem mondial de apărare antirachetă și desfășurarea elementelor sale în diverse regiuni ale lumii.

Întâlnirea dintre Putin și liderul chinez oferă o oportunitate pentru China să-și extindă o relație economică cu Moscova. Anul trecut, importurile chinezești de combustibil rusesc la preț redus au crescut – și probabil că cei doi lideri vor discuta noi acorduri privind energia sau cooperarea economică.

Cât privește poziționarea Beijingului față de invadarea Ucrainei, până acum oficialii chinezi au încercat să meargă pe o linie fină, se arată într-o analiză CNN.

Beijingul a pretins imparțialitate în conflict, dar a reluat retorica Kremlinului care învinovățește NATO pentru conflict. A refuzat să condamne invazia și a susținut financiar Moscova prin creșterea semnificativă a achizițiilor de combustibil rusesc.

Liderii occidentali au acuzat Beijingul că ia în considerare trimiterea de ajutor letal către Rusia, însă China a negat acuzația.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite