Xi Jinping a discutat cu Vladimir Putin despre Ucraina în vizita sa la Moscova, dar planul chinez de pace nu conține nicio soluție concretă

22 martie 2023, 17:12

Relația Chinei cu Rusia ar trebui să intre într-o nouă etapă, mai apropiată, după vizita lui Xi Jinping la Moscova. În privința Ucrainei, din informațiile oficiale, nu pare să se fi înregistrat vreun progres. Xi Jinping și Putin au fost de acord că discuțiile de pace ar trebui folosite pentru a rezolva criza din Ucraina, dar Kievul și Occidentul spun că orice acord de pace trebuie să includă retragerea trupelor ruse.

Vladimir Putin: „Sigur că nu am ignorat situaţia din Ucraina. Credem că multe dintre prevederile planului de pace chinez rezonează cu abordarea Rusiei şi poate fi baza de la care să se pornească pe calea păcii atunci când Occidentalii şi Kievul vor fi gata pentru asta.”

Cele 12 puncte ale planului chinez sunt de fapt o înșiruire de principii care nu conțin nicio soluție, cu atât mai puțin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, înainte de a începe orice tratative.

XI Jinping: „Aș dori să subliniez că în reglementarea ucraineană respectăm în mod constant principiile Cartei ONU și luăm o poziție obiectivă și imparțială. Promovăm în mod activ reconcilierea și reluarea discuțiilor. Poziția noastră se bazează pe însăși esența problemei și pe adevăr. Suntem mereu pentru pace și dialog. Suntem ferm pe partea adevărată a istoriei.”

Despre planul de pace în 10 puncte propus de Kiev cei doi lideri nu au discutat, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Din punctul de vedere al Moscovei, aceasta este o chestiune care ține de relația sino-ucraineană.

Planul lui Volodimir Zelenski prezentat la reuniunea G 20 din noiembrie se referă la găsirea unei căi către siguranța nucleară și securitatea alimentară, crearea unui tribunal special pentru presupusele crime de război rusești și un tratat de pace final între Rusia și Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate, John Kirby: „Așadar, acum, dacă China dorește să joace un rol constructiv aici în acest conflict, atunci ar trebui să preseze Rusia să-și retragă trupele din Ucraina și din teritoriul suveran ucrainean. Ar trebui să-l îndemne pe președintele Putin să înceteze să bombardeze orașe, spitale și școli. pentru a opri crimele de război și atrocitățile și pentru a pune capăt războiului astăzi.”

Xi a petrecut trei zile la Moscova în timpul cărora au fost încheiate zeci de acorduri de cooperare în mai multe domenii, începând de la comerț și terminând cu tehnologia care susține propaganda de stat.

Declarația comună care exprimă temeri privind prezența în creștere a NATO în Asia, nu este altceva decât o reluare a punctului 2 din așa zisul plan de pace chinez care spune printre altele că „Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare.” Concluzia este că parteneriatul strategic sino-rus va pune bazele unei noi lumi multipolare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a ajuns în China