Xi și Putin, doi vechi prieteni, fiecare cu dorința de a juca rol conducător, au convenit în privința unei noi ordini mondiale

16 septembrie 2022, 21:56

Președintele chinez Xi Jinping a declarat cu ocazia Summitului Organizaţiei de Cooperare Shanghai, desfăşurat în Uzbekistan, că lumea a intrat într-o nouă perioadă de turbulențe și că parteneri precum Vladimir Putin pot preveni puterile străine să declanșeze noi revoluții colorate.

De altfel, liderul chinez l-a numit „vechiul meu prieten” pe Vladimir Putin.

Xi Jinping, preşedintele Chinei:China şi Rusia au păstrat o comunicare strategică eficientă. În faţa schimbărilor din lume, a timpurilor şi istoriei, China îşi doreşte să coopereze cu Rusia pentru a demonstra responsabilitatea unei ţări importante, să joace un rol conducător şi să imprime stabilitate într-o lume turbulentă„.

La rândul său, liderul de la Kremlin, care l-a întâlnit pentru prima dată față în față pe președintele chinez de la invadarea Ucrainei, a subliniat că înțelege îngrijorările Beijingului.

Putin a invocat dreptul internațional și democrația, exact acele principii pe care le-a încălcat în ultimii ani, în special după invadarea Ucrainei.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei:Tandemul de politică externă între Moscova şi Beijing joacă un rol important în asigurarea stabilităţii globale şi regionale. Susţinem, împreună, formarea unei ordini mondiale juste, democratice şi multipolare bazate pe dreptul internaţional şi rolul central al ONU„.

În alta ordine de idei, presa internațională a remarcat și aranjamentul floral cel puțin ciudat din mijlocul sălii unde au loc discuțiile din cadrul summitului, care seamănă cu un sicriu acoperit cu flori.

Pe de altă parte, premierul Pakistanului a avut probleme în a-l asculta pe Vladimir Putin, din cauza căștilor. O persoană din delegația pakistaneză a sărit în ajutorul premierului și i-a pus la urechea dreaptă casca. Totul părea să fie în regulă, dar casca a căzut din nou, tocmai când președintele Putin a început să vorbească.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite