Wired: Eternitatea digitală este chiar după colț. Ce ne va aduce anul 2023

În 2023 tehnologii precum inteligența artificială și blockchain ne vor permite să creăm noi forme de prezențe digitale postume.
În 2023 tehnologii precum inteligența artificială și blockchain ne vor permite să creăm noi forme de prezențe digitale postume.
19 decembrie 2022, 12:31

Este în natura umană să vrei să păstrezi vie amintirea celui decedat. Fotografia, de exemplu, a fost un instrument puternic pentru a ne ajuta să facem acest lucru.

Recent, pandemia ne-a făcut să ne simțim mai aproape ca niciodată de moarte, forțându-ne să ne confruntăm cu propria mortalitate și cu moștenirea pe care o lăsăm în urmă. Cu viețile noastre normale perturbate de distanțarea socială, instrumentele digitale au avut, de asemenea, un impact radical asupra ritualurilor noastre tradiționale de moarte. Ne-am luat un ultim rămas bun prin FaceTime, am jelit împreună prin Zoom, am aprins lumânări virtuale de rugăciune de pe laptopurile noastre.

În 2023, tehnologii precum inteligența artificială și blockchain ne vor permite să creăm noi forme de prezențe digitale postume. Adoptarea acestor tehnologii ne deschide deja mintea spre ideea de a trăi pentru totdeauna în lumea virtuală. De exemplu, în 2020, experții în holograme Kaleida au colaborat cu Kanye West pentru a crea o hologramă a răposatului tată al lui Kim Kardashian cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a acesteia. Platforma de genealogie MyHeritage a creat Deep Nostalgia, un instrument deep-fake care animă chipurile rudelor dispărute în fotografiile de familie. Stonses, o platformă memorială alimentată de blockchain, poate stoca replici digitale NFT ale bunurilor noastre dragi, oferind o permanență a amintirilor pe care le asociem cu ele.

În 2023, adoptarea tehnologiilor Web3 va duce acest concept la un nivel superior. Realitatea virtuală imersivă combinată cu stimularea multisenzorială ne va permite, de asemenea, să interacționăm cu imaginea celor dragi pierduți într-un mod visceral. Am văzut deja o astfel de tehnologie utilizată în industria divertismentului, cu un start-up premium de cinema, Positron, care a creat o gamă de scaune Voyager VR care amplifică experiențele cinematografice cu ajutorul pernelor haptice și al distribuitorilor de parfumuri. Reimaginată în scopuri memoriale, această tehnologie ne va permite nu doar să vedem imaginea persoanei decedate, ci și să îi mirosim parfumul caracteristic și să îi simțim fizic prezența pe pielea noastră.

De asemenea, în 2023, tehnologia va fi folosită nu doar pentru a păstra conversațiile noastre cu cei care au murit, ci și pentru a le reproduce. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unor instrumente cum ar fi chatbotul online hiperrealist Project December, care folosește inteligența artificială pentru a imita stilul oricărui text care îi este transmis. Învățând din ceea ce a rămas din urmele digitale ale acestora – mesaje text, postări pe blog, tweet-uri la 3 dimineața – inteligența artificială ne va permite să vorbim cu un chatbot care imită pe cineva care nu mai este printre noi.

Pe măsură ce aceste tehnologii se vor dezvolta și vor deveni mai accesibile, ele vor fi folosite din ce în ce mai mult în combinație, creând „avataruri inteligente” ale noastre care vor continua să „trăiască” mult timp după ce am murit. Vedem începuturile acestui lucru cu compania de metavers Somnium Space, al cărei mod Live Forever permite utilizatorilor să creeze „clone digitale” construite din datele pe care le-au stocat în timpul vieții, inclusiv stilul de conversație, mersul și chiar expresiile faciale.

Acest sentiment de nemurire poate fi liniștitor, dar există o capcană. Avatarurile de inteligență artificială se vor baza pe faptul că vom alimenta algoritmii lor cu o cantitate uriașă de date personale, acumulate de-a lungul vieții noastre. Dacă dorim ca sinele nostru digital să trăiască, acesta este schimbul pe care trebuie să îl acceptăm: faptul că convingerile și opiniile nefiltrate pe care le exprimăm astăzi pot fi nu numai arhivate, ci și folosite în consecință pentru a construi aceste persoane postume. Cu alte cuvinte, putem avea o voce în viața de apoi, dar nu putem fi siguri de ceea ce ar putea spune aceasta. Acest lucru ne va forța să ne gândim din nou la modul în care comportamentele noastre de astăzi ar putea influența versiunile digitale ale noastre care ne vor supraviețui. Confruntați cu această perspectivă a nemuririi virtuale, 2023 va fi anul în care ne vom lărgi definiția a ceea ce înseamnă să trăiești veșnic, o întrebare morală care va schimba în mod fundamental modul în care ne trăim viața de zi cu zi, dar și ceea ce înseamnă să fii nemuritor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite