William Hague: Urmează un moment fără precedent în istoria NATO. Alianța trebuie urgent extinsă

Foto: NATO/ Facebook
Foto: NATO/ Facebook
3 mai 2022, 16:36

„Chiar dacă micile națiuni balcanice Muntenegru și Republica Macedonia de Nord posedă forțe militare minuscule, Vladimir Putin a făcut eforturi serioase pentru a preveni aderarea lor la NATO. Se crede că agenții ruși s-au aflat în spatele unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru în 2016, menită să înlăture guvernul pro-occidental, iar Moscova a încercat să influențeze referendumul din Macedonia de Nord care a stabilit numele țării și a înlăturat ultimul obstacol în calea aderării la NATO. Ambele eforturi au eșuat, iar NATO a crescut pentru a cuprinde 30 de țări democratice. Dar dacă Putin s-a înfuriat din cauza unor astfel de completări minime, imaginați-vă cum se va simți în această lună, când se așteaptă ca atât Finlanda, cât și Suedia să se alăture alianței”, scrie William Hague într-un editorial publicat în The Times.

Aderarea lor ar fi un eveniment geostrategic semnificativ, „adăugând forțelor aeriene moderne NATO, în cazul Finlandei, rezerve mari de personal instruit, dublând granița terestră dintre NATO și Rusia și sporind semnificativ apărarea statelor baltice”.

„Niciunul dintre acești mari țari nu ar fi greșit vreodată”

Fostul ministru britanic spune că Putin a făcut o greșeală pe care țarul Petru cel mare, idolul liderilului de la Kremlin, nu ar fi comis-o niciodată.

„Pentru un om care spune că este inspirat de Petru cel Mare, care a asigurat puterea Rusiei în nord și o emulează pe Ecaterina cea Mare, care a pus mâna pe Crimeea și a dominat sudul, nimic nu ar putea ilustra mai clar amploarea eșecului său strategic, aprecierea lui greșită a dimensiuni istorice în invadarea Ucrainei, decât Finlanda și Suedia renunțând la ultimele urme de neutralitate. Niciunul dintre acești mari țari nu ar fi greșit vreodată să unească întreaga Europă de Vest într-un pact defensiv împotriva lor”, argumentează William Hague.

Perspectiva unei astfel de extinderi a NATO va aduce la iveală „cea mai puternică versiune a amenințărilor, contramăsurilor și agresiunii sale”.

Hague notează: „Rachetele nucleare vor fi redistribuite, punctele de trecere a frontierei vor fi închise, batalioane aduse la frontieră. Putin va avertiza că este gata să discute un tratat de pace cu Volodimir Zelenski, dar numai dacă această «provocare» va fi oprită. Șantajul se va dezlănțui.”

Aderarea instantanee

Cel mai bun răspuns la aceasta va fi ca liderii NATO să ofere Finlandei și Suediei aderarea instantanee, recomandă William Hague.

„În mod normal, ar fi necesare luni în șir pentru a discuta detaliile și 30 de parlamente pentru a ratifica prelungirea Tratatului de la Washington, chiar și în procesul accelerat care se discută acum. Dar ca națiunile din apropierea Rusiei să se alăture NATO într-un moment de război în Europa este fără precedent. Acest lucru necesită voința politică și ingeniozitatea juridică de a extinde protecția deplină a Articolului 5 — apărare reciprocă — la Finlanda și Suedia literalmente peste noapte, cu o declarație clară semnată în toate capitalele aliate, urmată de un proces de ratificare în timp record”, scrie Hague.

Aceasta este ocazia de-a transforma NATO, care a fost cea mai de succes alianță a secolului al XX-lea, în „cea mai relevantă, durabilă, imaginativă și chiar inspirată alianță a secolului al XXI-lea.”

2,5% din PIB

Fostul șef al diplomației britanice militează pentru mărirea țintei bugetare din sectorul de apărare, în rândul țărilor NATO, de la 2% din PIB la 2,5%.

„Cu multe țări care își măresc bugetele pentru apărare, NATO ar trebui să ia în considerare creșterea țintei de 2% din PIB cheltuit pentru apărare la 2,5%. Dar va fi vital să avem o înțelegere comună cu privire la ce ar trebui să fie cheltuit și să nu repetăm greșeala rusă de a cumpăra o mulțime de truse scumpe fără a putea să le folosim bine. O parte mare a cheltuielilor mai mari trebuie să se îndrepte spre necesitățile unui război pe scară largă și de lungă durată: antrenament nesfârșit pentru manevrele de «arme combinate» cu care s-au luptat rușii; stocuri mult mai mari de muniție, rachete și piese de schimb; și capacitatea de a mobiliza o rezervă mult mai mare, instruită în cadrul propriilor noastre populații. Marea Britanie, de exemplu, are nevoie de mult mai mulți rezerviști și cadeți, iar societatea noastră ar beneficia de pregătirea lor”, este de părere William Hague.

După aceea, noile cheltuieli ar trebui să fie destinate cercetării și dezvoltării noilor tehnologii, subliniază fostul ministru.

„Națiunile occidentale nu își pot permite să rămână în urma Rusiei și Chinei în privința armelor hipersonice. Trebuie să fim lideri în  materie de drone și lasere. În lipsa unei perspective a unor acorduri globale care să limiteze activarea armelor cu inteligență artificială sau noi utilizări militare ale spațiului cosmic, Occidentul trebuie să fie în fruntea ambelor domenii. Capacitatea de-a obține minerale critice și elemente de pământuri rare pentru astfel de tehnologii ar trebui recunoscută în NATO ca un interes vital de securitate, care, la rândul său, ar trebui să stimuleze guvernele occidentale la o strategie comună pentru a preveni dominația chineză asupra exploatării și procesării lor”, mai scrie William Hague.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite