WhatsApp nu a funcționat câteva ore în întreaga lume. Utilizatorii români sunt vizați de o campanie de phishing, avertizează CERT-RO

4 mai 2017, 12:56

Este gratuit, folosit de peste 1,2 miliarde de oameni din toată lumea, inclusiv din România. Şi nu doar pentru distracţie – în multe companii WhatsApp este folosit pentru comunicare oficială, de grup.

Aplicaţia WhatsApp nu a funcţionat, miercuri, câteva ore. Şi a afectat dispozitivele mobile cu toate cele trei principale sisteme de operare – iOS, Android şi Windows Mobile. „Utilizatorii din toate părțile lumii au fost incapabili să acceseze WhatsApp timp de mai multe ore. Am soluționat acum problema și ne cerem scuze pentru neplăcerile produse”, precizează WhatsApp.

WhatsApp a căzut temporar şi în România. Problema mai mare la noi sunt însă mesajele de tip phising, care încearcă să obţină datele personale ale utilizatorului. Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează că are o loc o adevărată campanie a hackerilor.

(w300) Mesaj WhatVictima primeşte un mesaj prin care i se cere o aşa-zisă validare a datelor contului. Este o înşelătorie, WhatsApp verifică identitatea numai la instalarea sau reinstalarea aplicaţiei.

Toate mesajele care afirmă că aplicaţia va deveni sau este contra cost sunt, de asemenea, înşelătorii.

Există destule elemente care ar trebui să-i ajute pe utilizatori să-și dea seama că mesajul reprezintă o păcăleală și nu ar trebui să acceseze URL-ul indicat, spun experții: denumirea reală a aplicației este WhatsApp (nu WhatApp); link-ul conține domeniul „whatapp.us”, în timp ce domeniul web real este „whatsapp.com”; mesajul este trimis de la un număr de telefon obișnuit (posibil chiar de la un număr salvat în agenda de contacte). Specialiștii recomandă ignorarea unor asemenea mesaje și în special evitarea accesării link-urilor pe care le conține.

Potrivit statisticii celor de la WhatsApp, prin această aplicaţie se trimit zilnic 50 de miliarde de mesaje, peste 3 miliarde de fotografii, 760 de milioane de clipuri şi 80 de milioane de imagini animate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite