WhatsApp a dat în judecată o firmă israeliană. Compania, acuzată că folosea serviciul de mesagerie pentru a spiona mai mult de 100 de jurnalişti şi de activişti în domeniul drepturilor omului

WhatsApp a depus marţi la tribunalul federal din California o plângere penală împotriva supravegherii cibernetice din partea firmei tehnologice israeliene NSO Group, acuzând că această companie foloseşte serviciul de mesagerie pentru a spiona mai mult de 100 de jurnalişti şi de activişti în domeniul drepturilor omului, informează miercuri dpa, citată de Agerpres.

30 Octombrie 2019, 11:18 (actualizat 30 Octombrie 2019, 11:22) Știrile TVR |
WhatsApp a dat în judecată o firmă israeliană

Potrivit WhatsApp, în aprilie-mai a fost detectat un tip nou de atac cibernetic foarte sofisticat care exploatează o vulnerabilitate în funcţia de apeluri video a aplicaţiei. Atunci când un telefon vizat sună, atacatorul transmite în mod secret un virus pentru a infecta telefonul cu un program-spion, a explicat Will Cathcart, directorul WhatsApp, pentru cotidianul Washington Post.

WhatsApp acuză în plângerea penală că într-un interval de 14 zile, peste 1.400 de dispozitive au fost atacate în 20 de ţări.

În plângere se cere o interdicţie permanentă care să blocheze accesul NSO la sistemele WhatsApp şi la cele ale companiei sale mamă Facebook. Gigantul social media le-a cerut de asemenea guvernelor şi companiilor să facă mai mult pentru a-i apăra pe utilizatori de atacuri similare.

'Acum, căutăm să tragem la răspundere NSO în conformitate cu legile statale şi federale ale SUA, inclusiv în baza Legii SUA privind fraudele şi abuzurile informatice', a spus Cathcart. 'Liderii companiilor informatice ar trebui cel puţin să se ralieze apelului raportorului special al ONU, David Kaye, pentru încheierea imediată a unui moratoriu asupra vânzării, transferului şi utilizării de programe-spion periculoase', a adăugat el.

WhatsApp se autopromovează drept o aplicaţie sigură pentru comunicaţii în condiţiile în care mesajele sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că numai utilizatorii care comunică pot citi mesajele. Însă programul-spion implantat face ca mesajele să poată fi citite şi de către deţinătorul acestui program.

WhatsApp subliniază că lucrează împreună cu grupul de cercetare Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto pentru a identifica victimele atacurilor.

NSO Group a negat anterior orice implicare în atac.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 29°C
IASI 28°C 22°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 26°C 27°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 25°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI