Washingtonul va trimite mai mulţi instructori militari în Taiwan

Trupe americane / Facebook US Army
Trupe americane / Facebook US Army
23 februarie 2023, 19:04

Armata americană va trimite în lunile ce urmează între 100 şi 200 de soldaţi în Taiwan pentru sesiuni de formare cu armamente americane şi pentru manevre, în timp ce în prezent acolo sunt doar circa 30, a precizat cotidianul.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a anunţat marţi, la finalul unei întâlniri cu parlamentari americani, că insula îşi va întări legăturile militare cu SUA, pentru a frâna „expansionismul autoritar”.

Ea a subliniat că „Taiwanul va coopera şi mai activ cu SUA şi cu alţi parteneri democratici pentru a face faţă provocărilor internaţionale precum expansionismul autoritar şi schimbările climatice”.

Preşedinta taiwaneză nu a precizat ce vor presupune aceste viitoare schimburi, însă a subliniat că este timpul de „a explora mai multe posibilităţi de cooperare” între insulă şi SUA.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin, a reacţionat acuzând Partidul Democrat Progresist (PDP) la putere în Taiwan de „provocări în favoarea independenţei” insulei.

Tensiunile dintre SUA şi China s-au accentuat după distrugerea de către armata americană a unui balon chinez la începutul lui februarie deasupra teritoriului american, prezentat drept balon-spion de Washington şi drept aerostat civil de Beijing, amintește Agerpres.

China consideră că Taiwanul, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care ea nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului după încheierea războiului civil chinez în 1949.

Washingtonul recunoaşte guvernul comunist de la Beijing (Republica Populară Chineză) drept singurul reprezentant legitim al Chinei, fiind în acelaşi timp principalul sprijin al Taipeiului (Republica Chineză).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite