Washingtonul suspendă sancțiunile împotriva rebelilor din Yemen pentru a facilita livrarea de ajutoare. Potrivit ONU, aici este cea mai gravă criză umanitară în curs din lume

Foamete în Yemen
Foamete în Yemen
26 ianuarie 2021, 08:40

Într-un document oficial, Trezoreria SUA declară că toate tranzacţiile cu gruparea rebelă vor fi autorizate până la 26 februarie. Această decizie nu permite deblocarea fondurilor deja blocate înainte de intrarea sa în vigoare.

Fostul şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat în ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump înscrierea rebelilor houthi pe lista neagră a grupărilor „teroriste”. Această măsură a intrat în vigoare săptămâna trecută, în ajunul instalării în funcţie a preşedintelui Joe Biden.

Decizia implică sancţiuni împotriva oricărei persoane sau entităţi realizând tranzacţii cu rebelii houthi.

În pofida unor vagi derogări din motive umanitare, ONU şi mai multe organizaţii internaţionale au denunţat această măsură, considerând că riscă să blocheze livrarea de ajutor către zonele aflate sub controlul rebelilor.

Secretarul de stat american desemnat, Antony Blinken, a promis săptămâna trecută că „va reexamina imediat” această decizie, în contextul temerilor privind agravarea crizei umanitare în această ţară săracă răvăşită de 6 ani de război.

Organizaţiile umanitare pledează că nu au altă opţiune decât să trateze cu rebelii houthi pentru a ajunge la populaţia din teritoriile sub controlul lor, inclusiv în capitala Sanaa.

În conflictul din Yemen, rebelii houthi, susţinuţi de Iran, luptă de 6 ani împotriva forţelor loiale guvernului, susţinute din 2015 de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.

Potrivit ONU, acest război a provocat cea mai gravă criză umanitară în curs din lume, cu zeci de mii de morţi şi milioane de refugiaţi.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă