Washingtonul se mobilizează în faţa unei creşteri „alarmante” a muncii ilegale a minorilor în SUA

Copil muncă
Copil muncă
28 februarie 2023, 09:33

În timpul ultimului an fiscal al SUA, Departamentul Muncii a identificat 835 de companii unde lucrau 3.800 de copii cu încălcarea legislaţiei şi a constatat o creştere cu 26% a numărului de copii angajaţi pe posturi periculoase.

Acestea sunt „tendinţe îngrijorătoare”, a apreciat o responsabilă a administraţiei lui Joe Biden în timpul unei conferinţe de presă.

Ele însoţesc afluxul spre SUA de copii care vin din America Latină pentru a fugi de violenţa sau de sărăcia din ţările lor de origine, majoritatea dintre ei sosind fără părinţi.

Pentru a încerca să frâneze această creştere, Departamentul Muncii şi cel al Sănătăţii, însărcinat să se ocupe de copiii migranţi ce sosesc singuri în SUA, au prevăzut înfiinţarea unui grup de lucru specific, pentru a împărtăşi mai bine informaţiile lor.

Departamentul Muncii va lansa în paralel o iniţiativă menită să aplice mai bine legile, vizând în special regiunile şi sectoarele unde infracţiunile sunt mai răspândite.

El prevede, de asemenea, să monitorizeze mai bine companiile care lucrează cu parteneri şi agenţii de recrutare ce au recurs la munca minorilor.

„De prea multe ori, companiile declină orice responsabilitate şi afirmă că agenţia lor de recrutare, subcontractorul lor sau furnizorul lor este cel responsabil”, a deplâns într-un comunicat ministrul american al muncii, Marty Walsh, îndemnând la o amplă mobilizare.

„Aceasta nu este o problemă a secolului al XIX-lea – aceasta este o problemă a zilei de azi. Avem nevoie ca Congresul să se angajeze mai mult, ca statele să se angajeze” pentru a contracara acest fenomen, a subliniat el.

Potrivit legilor americane actuale, amenda maximă pentru o încălcare a legislaţiei asupra muncii minorilor este de 15.138 de dolari pe caz. „Nu este suficient de mare pentru a descuraja marile întreprinderi profitabile”, estimează Departamentul Muncii din SUA.

În SUA, munca minorilor este autorizată începând cu vârsta de 14 ani, cu un număr limitat de ore pentru copiii sub 16 ani, pentru ca ei să-şi poată continua şcoala. Unele posturi periculoase, de exemplu în uzine sau în abatoare, sunt interzise minorilor.

Cotidianul New York Times a publicat sâmbătă o anchetă ce arăta prezenţa în creştere a minorilor migranţi, uneori de la vârsta de 12 ani, în numeroase sectoare ale economiei americane, fie că este vorba de uzine auto, de şantiere de construcţie sau de livrări.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite