Washingtonul respinge plângerile Moscovei cu privire la livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului. John Kirby: „Nu sunt radioactive” şi „nici măcar nu se apropie” de categoria armelor nucleare

John Kirby
John Kirby
23 martie 2023, 05:54

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o agravare serioasă a conflictului şi a ameninţat cu represalii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a calificat drept eronate argumentele Rusiei.

Aceste obuze, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate,”nu sunt radioactive” şi „nici măcar nu se apropie” de categoria armelor nucleare, a adăugat el.

Este un tip obişnuit de muniţie, folosită în special pentru capacitatea sa de a străpunge blindajul”, a spus John Kirby, avertizând că, dacă Moscova „este îngrijorată pentru tancurile sale şi pentru soldaţii care le operează„, poate „să le treacă graniţa pur şi simplu pentru a le aduce înapoi în Rusia”.

Statele Unite sunt de departe cea mai mare sursă de ajutor militar pentru Ucraina, dar nu furnizează uraniu sărăcit, a precizat Kirby.

Purtătorul de cuvânt a criticat şi Ministerul rus al Apărării pentru că i-a decorat pe piloţii implicaţi în incidentul cu drona americană din Marea Neagră. Potrivit Washingtonului, care îşi susţine afirmaţiile cu înregistrări video, drona s-a prăbuşit după ce a fost lovită de avioane de luptă ruseşti, ceea ce Moscova neagă.”Nu cunosc nicio altă armată din lume…care să fi recompensat un pilot pentru că a lovit o dronă. Dacă ăsta este curaj, cred că avem definiţii diferite ale sale”, a spus el. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite