Washingtonul anunță un nou ajutor militar de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Jake Sullivan consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe
Jake Sullivan consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe
24 februarie 2023, 09:14

„SUA anunţă un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de dolari Ucrainei”, a declarat la CNN consilierul pentru Securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

El nu a oferit detalii cu privire la această nouă asistenţă.

Vom continua să examinăm ceea ce este necesar şi ne vom strădui să oferim tot ceea ce Ucraina are nevoie pentru a învinge pe front„, a subliniat Sullivan.

Înaltul responsabil, care l-a însoţit pe Joe Biden în vizita surpriză întreprinsă la Kiev în această săptămână, a adăugat că administraţia americană se întreabă în permanenţă cum să ofere Ucrainei instrumentele necesare pentru a câştiga.

Sullivan a subliniat că, în cursul vizitei sale în capitala Ucrainei, preşedintele american l-a anunţat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că SUA vor livra Ucrainei „mai multă artilerie, mai multă muniţie, mai multe (sisteme) Himars”, pe lângă promisiunile anterioare de a livra mai multe vehicule blindate şi mai multe tancuri.

Sistemul Himars (High Mobility Artillery Rocket System), fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe blindate uşoare, utilizat deja eficient de forţele ucrainene.

Întrebat despre livrarea de avioane F-16 cerute de Ucraina, Jake Sullivan a declarat: „F-16 nu au legătură cu luptele pe termen scurt. Acestea se referă la apărarea pe termen lung a Ucrainei”.

Ce include noul ajutor militar

Acest nou ajutor, care nu provine din rezervele armatei americane şi, prin urmare, nu va ajunge la Kiev mai devreme de câteva luni, include muniţii suplimentare pentru artilerie şi pentru sistemele de lansatoare de rachete HIMARS, precum şi drone, a indicat Pentagonul într-un comunicat.

Pachetul nu cuprinde totuşi alte echipamente cerute de armata ucraineană, cum ar fi avioane de luptă sau rachete cu rază lungă de acţiune.

SUA, principalul donator pentru Ucraina, au livrat sau au promis peste 32 miliarde de dolari în armamente diverse forţelor ucrainene, a subliniat şeful Pentagonului, Lloyd Austin, citat în comunicat.

Ceilalţi aliaţi ai Ucrainei au deblocat peste 20 de miliarde de dolari în total, a precizat el.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite