Washingtonul a avut contacte cu Beijingul pe tema balonului ”spion” după ce solicitările de dialog din partea Pentagonului fuseseră respinse câteva zile

Tensiuni între China și Statele Unite ale Americii
Tensiuni între China și Statele Unite ale Americii
13 februarie 2023, 06:50

„Au fost iniţiate contacte cu RPC cu privire la balonul de mare altitudine„, a declarat presei adjunctul secretarului Apărării Melissa Dalton, referindu-se la Republica Populară Chineză.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut să vorbească cu omologii săi chinezi la scurt timp după ce un avion de luptă american a doborât balonul care se afla pe cerul Statelor Unite de câteva zile.

Cererile au rămas fără urmare, Beijingul criticând actul „iresponsabil” al Washingtonului de a doborî balonul.

„Acest act iresponsabil şi grav eronat nu a creat un climat propice dialogului şi schimburilor între cele două armate”, a justificat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

„Statele Unite au insistat pentru a folosi forţa împotriva unui aerostat civil chinez, ceea ce contravine grav practicilor internaţionale şi creează un precedent prost„, potrivit aceleiaşi surse.

Melissa Dalton nu a oferit detalii despre contactele dintre cele două puteri.

Duminică, Washingtonul a anunţat că a doborât un nou „obiect” la altitudine, fără a preciza natura acestuia. Acesta este al patrulea obiect doborât în spaţiul aerian al Statelor Unite sau Canadei în mai puţin de zece zile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite